srlaten

Српски месец у Великој Британији

Извор: РТС

Пијанистичким концертом у Норвичу у организацији Асоцијације Норвич – Нови Сад и свечаним служењем и академијом у Српској православној цркви у Лондону, у суботу, 26. јануара, отпочео је „Српски месец у Великој Британији – 2013.“.

Извор: richard-seaman.com
[blockquote_right]Средњевековна Србија на изложби

Србија је у време Немањића била просперитетна земља, једна од најбогатијих у региону, што се видело кроз јединствен развој културе, уметности, фреско – сликарства, иконо-сликарства и архитектуре. Било је то време изградње многобројних манастира као животних завештања краљева и краљица тога доба. Најважнија грана индустрије било је рударство као главни извор богатства српске монархије (пре свега рудници сребра и злата у Новом Брду, близу Гњилана на Косову и Метохији).
Србија је одувек била на раскршћу Истока и Запада и пут проласка моћних завојевача и средњевековних путника. Један од главних задатака владара Србије било је балансирање између великих сила насталих после сламања Римске империје. То је постизано кроз уговорене бракове, богате поклоне и пружање војне помоћи одређеним странама у сукобу.
Најимпресивнији део културне баштине су фреске и архитектура тог доба које су превазишле време и препреке и које константно настављају да буду понос и част српског идентитета и моћни покретач цивилизације. Чак и данас инспиришу уметнике на нова стварања.
Године 1837. Србија и Британија су успоставиле први дипломатски однос а први конзул био је пуковник Џорџ Лојд Хоџис. Документација из 19. века потврђује да су се Милош Обреновић, тадашњи српски краљ, и Дејвид Уркхарт, Секретар британске амбасаде у Константинопољу, сусрели у Крагујевцу, тадашњој српској престоници. Главна тема сусрета било је постављање дипломатских представника обеју држава, у циљу служења даљим стратешким краткорочним али и дугорочним циљевима. Приоритет је имало умањивање утицаја руских дипломата на Србију.[/blockquote_right]

Програм осмишљен пре пет година као „Српска недеља у Великој Британији“ прошле, 2012. године, прерастао је у „Српски месец у Великој Британији“. Ова манифестација удружила је многе српске асоцијације у Лондону, међу којима и Српски савет Велике Британије, Српски сити клуб, Про арт, Лондонско српско друштво, Српску бибилиотеку у Лондону, Лондонско спортско друштво, компанију „Шофранац“ као организатора Светосавског бала, уз подршку Српске православне цркве у Лондону и Норвичу и Амбасаде Србије у Великој Британији.

У Доњем дому британског парламента биће отворена изложба под називом „Српско средњевековно културно наслеђе“. Изложба је организована под покровитељством господина Грега Хендса, посланика британског парламента за Челзи и Фулам.

Изложба ће се фокусирати на српско средњевековно културно наслеђе и међународну државну позицију, кроз историјско и традиционално богатство, сећајући се значајних догађаја, личности и хришћанских вредности.
Изложба ће представити структуру српског средњевековног краљевства под вођством династије Немањића, од раног 12. века до средине 15. века.

До краја „Српског месеца у Великој Британији“ из програма издвајамо изложбу „Српска уметност у Великој Британији“ у организацији Српског друштва која ће бити отворена 29. јануара у згради општине Челзи.

Лондонски Westbury Mayfair Hotel ће 2. фебруара бити домаћин Светосавског бала. Ово гала вече које увек значајно обележи српска традиционална храна биће употпуњено служењем и промоцијом вина из српских краљевских винограда династије Карађорђевић на Опленцу. Домаћин овогодишњег бала биће дива срспког глумишта, Милена Дравић.

У просторијама српске амбасаде у Лондону, 5. фебруара ће званично бити промовисана књига Јелене Ћурчић „Serbian Fairy Tales”. Ова књига је колекција Moneygram online 20 бајки које је прикупио и објавио Вук Стефановић Караџић а на енглески превела управо Јелена Ћурчић. Књига садржи информације о пореклу бајки, самом Вуку Стефановићу Караџићу, српском фолклору, митологији и језику.

„Портрет уметника као политичког дисидента“ име је књиге Властимира Судара која ће, у организацији Српског сити клуба, бити представљена 7. фебруара. Књига говори о редитељу светског гласа, Александру Петровићу а након промоције књиге гости ће имати прилику да погледају филм „Скупљачи перја“.

До краја „Српског месеца у Великој Британији“ очекују нас још и „Дечји дан“, потом фудбалски турнир и вече класичне музике „Импресије о љубави“.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …