srlaten

Српски премијер и дијаспора у Бечу

Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је пријему који је у његову част организиовао аустријски шеф дипломатије и интеграција Себастијан Курц. Пријему је присуствовало преко 700 званица из српске дијаспоре, што овај догађај по оцени извештача чини највећим билатералним пријемом који је до сада организован у Бечу.

ALEKSANDAR VUCIC

извор: Танјуг

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Бечу да у временима када спроводимо тешке реформе имамо одлучност и посвећеност да направимо нешто од наше земље, а аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц је одао признање Вучићу што је Србију учинио партнером од поверења.

„Аустрија је наш највећи трговински партнер. Не обећавам вам бог зна шта, немамо ми тих могућности, у временима када спроводимо тешке реформе, али имамо одлучност и посвећеност да направимо нешто од наше земЉе. Од наших аустријских домаћина могли смо да научимо да радимо вредније и посвећеније“, поручио је Вучић на пријему који је у његову част приредио аустријски министар споЉних послова Себастијан Курц.

Пријему је присуствовало и више од 700 званица из српске дијаспоре, што је до сада највећи билатерални пријем који је организован у Бечу.

Вучић је захвалио Себастијану Курцу на организацији пријема и истакао да наши људи, где год да се налазе, ипак највише воле своју отаџбину. Вучић је изразио уверење да су пред Србијом бољи дани и да ће имати заједничку, добру, успешну и велику будућност са пријатељском Аустријом, а српску дијаспору позвао је да помогне матици својим знањем.

Премијер је нагласио да се управо тешким мерама, које је влада предузела, а које се по први пут у историји Србије спроводе, показаје да се Србија променила, и да радом може да мења себе и будућност.

Он је подсетио да је Аустрија највећи инвеститор у Србији, шести трговински партнер, и да је земља Аустрија, после Немачке, земља у којој живи највећи број наших грађана.
Вучић се захвалио аустријским лидерима што увек имају само речи хвале за наш народ, а српску дијаспору је позвао да и даље показују, у срединама у којима живе, да смо део савремене Европе и на ком и каквом цивилзацијском нивоу јесмо.

Он је шефу аустријске дипломатије захвалио на пријему рекавши да му је учинио велику част у једном од највећих „српских градова“.

VUCIC I KURC
Себастијан Курц и Александар Вучић

Поздрављајући госте, Курц је нагласио да су везе Србије и Аустрије, поред економских и историјских, пре свега људске везе.

„Наше две земљ су повезане. Ја већ две године радим на интеграцијама и управо људи који су дошли из Србије показују како брзо могу да се интегришу. Имамо пуно младих људи који овде уче школе и који имају предност, јер су одрасли у мултикултуралној, али и вишејезичној средини“, рекао је аустријски шеф дипломатије.

„Александре, честитам ти на свему што си до сада урадио у Србији, поготово на путу ка Европској унији, што је Србију учинило партнером од поверења“, нагласио је Себастијан Курц.

Шеф аустрисјке дипломатије казао је да га радује што су прве речи Вучића, када је дошао на пријем, биле да је импресиониран бројем људи који су дошли.

„Као што видите у Аустрији не постоји само историјска веза са Србијом, економска, културна, већ пре свега јака људска веза. Има пуно Аустријанаца који су успешни у Србији, али пре свега велика српска заједница у Аустрији“, истакао је он указујући да око 300.000 особа српског порекла живи у Аустрији.

Курц је нагласио да је, када је почео да се бави интеграцијом, пре четири године, имао за циљ да да се грађани страног порекла не процењују на основу порекла или боје коже, већ доприноса по државу у којој живе. С тим у вези је казао да су у Аустрији и Бечу пословне идеје настале захваљујући томе што су активни људи који Аустрију повезују са другим земљама.

Тај људски потенцијал, који је велики, како је констатовао, треба још више искористити. Србима се захвалио и рекао да не треба да забораве корене, али да треба да покушају да дају допринос аустријском друштву. Курц је обећао да ће Аустрија и даље бити снажан и поуздан партнер Србије на путу у ЕУ.

PRIJEMВидео са пријема можете погледати на овом линку

 

Check Also

Гујон: Позивамо Србе с имовином у ФБиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијспором и Србима у региону, рекао је, гостујући …