srlaten

Српски привредници у Мађарској оснивају удружење

Извор: Српске недељне новине

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Будимпешти, одржана је конститутивна седница Иницајативног одбора, чиме су отпочеле припреме за оснивање Удружења српских привредника у Мађарској (УСПМ). Седници су присуствовали чланови иницијативног одбора Миодраг Рађеновић, Биљана Милошевић, Роксандра Рабинович, Ирена Барањи и Слободан Матовић, као и Ото Кишмартон, министар саветник у Амбасади Србије.

ambasada u madj.

Господин Кришман је присутнима скренуо пажњу на разлоге за покретање ове иницијативе и поступак који треба спровести ради оснивања Удружења српских привредника у Мађарској. Нагласио је да ће у оснивању и раду УСПМ-а привредници имати пуну подршку Привредне коморе Србије и амбасаде у Будимпешти. Према његовим речима, потребно је окупљање и умрежавање српских пословних људи и пријатеља Србије који живе и раде у Мађарској, повезивање са привредним коморама у двема земљама и Републици Српској, утврђивање и спровођење конкретних облика пословне сарадње фирми и предузетника из матице и дијаспоре. Као важне задатке истакао је и припрему програма економске сарадње предузећа из дијаспоре и матице и праћење њихове реализације, организовање пословних сусрета и промоција и размену економских информација између предузећа у Србији, региону и дијаспори.

Након разговора на ове теме, на састанку су изабрани председник и чланови Иницијативног одбора за оснивање Удружења српских привредника у Мађарској. За председника је изабрана Ирена Барањи, директор фирме „Имаба“ КФТ из Будимпеште.

Чланови Иницијативног одбора су договорили да се најпре упути позивно писмо једном броју привредника из свих региона Мађарске, како би се почетком наредне године проверило да ли ова иницијатива има подршку довољног броја потнцијално заинтересованих, за наставак активности. Уколико се покаже да интресовање и подршка постоје, приступиће се конституисању Оснивачког одбора, који ће припремити листу оснивача удружења, предлог статута, као и предлог кандидата за састав органа удружења, а потом ће бити заказана и оснивачка скупштина.

Иницијативни одбор позива све привреднике који желе да постану оснивачи или чланови Удружења српских привредника у Мађарској, да се јаве на имејл адресу: uspmoffice@gmail.com

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …