srlaten

Српски пројекти пред руским инвеститорима

Председник Србије Томислав Николић је отворио Инвестициону конференцију у Москви и том приликом позвао потенцијалне инвеститоре из Русије да дођу у Србију. Србија из дана у дан постаје инвестиционо све атрактивнија дестинација, а руски инвеститори могу да рачунају на стабилно економско окружење, рекао је Председник Николић.

Tomislav Nikolic u Moskvi
foto: Tanjug
[blockquote_left] Са Путином у Кремљу

Председник Томислав Николић састао се у Кремљу са председником Русије Владимиром Путином, а на дневном реду су између осталих тема били пројекат Јужни ток и руске инвестиције. Ово је пети сусрет Путина и Николића. Маја месеца ове године Србија и Русија су потписале Декларацију о стратешком партнерству. Опредељење две државе је да се још више унапреде билатерални односи посебно у економској сфери. [/blockquote_left]

„Дођите у Србију. Нека вам наше пријатељство и моја реч буду гарант за ваше сигурно пословање у Србији”, рекао је Николић.

Николић је рекао да постоје реалне могућности и велики потенцијал за унапређење сарадње и повећање обима инвестиција, пре свега у области пољопривреде, путне инфраструктуре, енергетике и туризма.

„Циљ Инвестиционе конференције у Москви је да вам буде представљено више од 80 најзначајнијих инвестиционих пројеката у привредним секторима пољопривреде, индустрије, енергетике, грађевинарства и туризма“, рекао је Николић.

Он је позвао инвеститоре да учествују у великим пројектима изградње и обнове саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре, капиталним инвестицијама у енергетици – обнови старих и изградњи нових капацитета, као и у примени нових технологија.

Николић је напоменуо да се две земље нису најбоље разумевале од 1990. до 2000. године, а посебно после политичких промена у Србији 2000. године, јер је руководство Србије сматрало да мора да се определи између Русије и ЕУ, Истока и Запада.

„Ми смо одлучили да спроведемо политику коју сам и сам заступао и пропагирао: и Исток и Запад, и Русија и ЕУ. Јасно смо то рекли Москви и све се променило. Била је довољна само једна искрена и братска изјава председника Путина, да је цитирам: Оно што је добро за Србију, добро је и за Русију, па за Србију из дана у дан буде све боље“, рекао је Николић.

Инвестициону конференцију организује Привредна комора Србије у сарадњи са Трговинско-индустријском комором Руске Федерације, а пројекти који се представљају на скупу вредни су готово седам милијарди евра.

Конференцији присуствују представници око 100 руских компанија, саопштено је из Привредне коморе Србије.

На Инвестиционој конференцији потписан је уговор о заједничком улагању и сарадњи између компаније Спектра из Чачка и Метромеда из Омска, а Мајевица холдинг из Бачке Паланке и ТЕСЕ Вороњеж потписале су писмо о намерама.

Српско – руској инвестиционој конференцији у Москви присуствовала је и директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспроом и Србима у региону Славка Драшковић и око педесет привредника српске дијаспоре из Русије. Они ће у наредном периоду, по речима директорке Канцеларије, радити на томе да пројекти представљени на Конференцији стигну и до других потенцијалних инвеститора у Русији и региону.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …