srlaten

Српски студенти на Кембриџу

Стипендисти PEXIM Фондације и алумнисти Универзитета Кембриџ, уз подршку Британско-српске привредне коморе (BSCC), организовали су трећу годишњу PEXIM – BSCC вечеру, 8. маја на Тринити колеџу. Одржано је предавање о британско-српском пријатељству, као и округли сто о улози Уједињеног краљевства и савезника у Великом рату.

Cambridge

Циљ ове вечере коју од 2012. године организује PEXIM фондација у сарадњи са Британско-српском привредном комором (BSCC) је да се студенти из Србије на Кембриџу промовишу и повежу са потенцијалним послодавцима како би се подстакао њихов повратак у земљу након завршетка студија, саопштаваPEXIM тим и алумнисти Универзитета Кембриџ.

Поред студената, вечери је присуствовао значајан број гостију из Србије и Велике Британије. Учеснике су говором поздравили Сер Пол Џаџ, оснивач Џаџ пословне школе на Кембриџу и председник BSCC, Михаил Петрески, оснивач PEXIM фондације и члан Надзорног одбора компаније Asseco, Огњен Прибићевић, амбасадор Републике Србије у Великој Британији, Денис Киф, будући амбасадор Велике Британије у Републици Србији, Хелен Пенант испред кембричког Међународног фонда који подржава PEXIM фондацију од оснивања и Марк Крендал, председник компаније ContinentalWindPartners (CWP).

Десетак истакнутих компанија из Србије, Македоније и Велике Британије, многи од њих чланови Британско-српске привредне коморе, имали су прилику да упознају студенте, а спонзори вечере су биле водеће компаније на глобалном и регионалном нивоу.

Предавање о британско-српском пријатељству одржано је 9. маја, а организовали су га стипендисти PEXIM фондације, алумнисти Кембриџа и LSE, подстакнути иницијативом Организације српских студената у иностранству (ОССИ).

Округли сто на тему Уједињено краљевство и савезници, сто година након Првог светског рата: лидерство кроз мир окупило је реномиране предаваче – професора историје са Кембриџа Доминика Ливена, специјалисту БиБиСи-ја и Британског савета, Вирџинију Кромптон, федералног саветника у француској Федерацији за UNESCO мреже Александра Протића, као и професора Сајмона Стоклија са Пословне школе Џаџ у Кембриџу.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …