srlaten

Шта се све писало о Тесли

извор: Вечерње новости

Породица др Љубе Вујовића начинила електронску архиву написа о српском генију.

За само недељу дана, колико на сајту Теслиног меморијалног друштва из Њујорка стоји нова страница са називом „Теслина колекција“, број интернет-посетилаца попео се на невероватних 2,3 милиона. Поштоваоци српског генија желе да открију нове чињенице и детаље из живота и рада Николе Тесле. „Теслина колекција“ је електронска архива, која садржи 7.000 написа о српском генију, који су објављени у новинама, часописима и магазинима, научним саопштењима и брошурама периоду од 1886. до 1930. године. Начинила ју је породица доктора Љубе Вујовића, челника Теслиног меморијалног друштва у Њујорку.

– Син и ја радили смо напорно пуне четири године да бисмо сакупили сву документацију и све старе информације из медија, научних извора и текстова научника и самог Николе Тесле, који су крајем 19. и почетком 20. века објављивани. Обишли смо двадесет највећих факултета и њихове библиотеке у САД и свету, прегледали хиљаде архива да бисмо издвојили све оно што се односило на живот и рад Николе Тесле – објашњава нам Ивона Рудинска Вујовић, иначе медицинска сестра, истраживач и сликар аматер. Иницијативу за ову архиву дао је др Љубо Вујовић, први човек Теслиног меморијалног друштва.

– Моја идеја је била да се направи један модерни интернет-центар са оригиналним документима и сведочанствима о Николи Тесли, са његовим оригиналним рукописима и фотографијама, који може као извор да служи и ђацима, студентима, новинарима, писцима, али и свим научницима који истражују живот и рад овог генеија – каже др Љубо Вујовић.У документима се, тако, на пример, налазе мало позната сведочанства о Теслином гостовању у Лондону и Паризу на великим научним конференцијама и сајмовима између два светска рата. Материјал садржи 23 тома укоричених клипинг материјала, има више од 4.200 страница и 1.700 релевантних извора. Читава електронска архива „Теслина колекција“ биће поклоњена Музеју Николе Тесле у Београду, Музеју Николе Тесле у Смиљану и Теслиној научној фондацији у Филаделфији. Када је и они буду поставили на своје сајтове, очекује се да ће оригиналне написе и документа о српском генију видети најмање 10 милиона људи.

аутор: М. Лопушина

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …