srlaten

Стандардизација наставе српског језика у иностранству

Делегати Скупштине дијаспоре и Срба у региону, између два заседања интензивно су радили на превазилажењу разлика у учењу српског језика од земље до земље и стандардизацији наставе српског језика у иностранству.

Мирјана Лазић, делегат из Велике Британије и Живко Марковић, делегат из Швајцарске били су најактивнији у проналажењу најбољег решења, упоређујући различита искуства, покренули су иницијативу стандардизације.

Они кажу да доласком других и трећих генерација наших исељеника који су се родили на иностраном говорном подручју и којима је матерњи језик те земље у којој живе, српски често потпуно непознат. Због тога сматрају да учењу српског језика треба приступити као учењу страног језика.

Формула англосаксонских земаља је да треба направити план и програм који је у складу са образовним и законским системом те земље о учењу страног језика. На тај начин, стиче се квалификација о знању српског језика, која је неопходна при повратку у матицу и која често представља проблем приликом нострификације диплома, истиче Мирјана Лазић.

Овакав приступ усвојен је у Великој Британији, Северној Америци, Канади, Аустралији и Аргентини. Препорука је да и друге земље учине исто.

План и програм за учење српског у Великој Британији у сарадњи са Филолошким факултетом, прилагођен је узрасту од 3 до 11 година и од 11 до 18 година, уз подршку Канцеларије Владе Србије за дијаспору.

У оквиру ове иницијативе, Скупштина дијаспоре и Срба у региону инсистираће да Министарство просвете дозволи запошљавање кадрова, квалификованих професора српског језика који већ живе у овим земљама и имају неопходно знање оба језика, рекао је Живко Марковић.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …