srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Став државне политике према Србима у региону јединствен

Извор: Танјуг

Ситуација уопште није добра када су у питању права и положај Срба у региону, и оно што забрињава је да се та ситуација већ дуже време уопште не поправља већ се јављају додатни проблеми, изјавила је данас директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић.

„Могу чак да кажем да је у Хрватској, делимично и у Црној Гори и шире у региону сутуација драматична. У Хрватској, посебно, сада имамо једну ситуацију велике несигурности, у којој се заоштравају национални односи према Србима и говор мржње“, рекла је Драшковић агенцији Тањуг.

Она је напоменула да је недавно током посете Хрватској, у разговорима са званичницима те земље, али и у изјавама за хрватску јавност рекла да држава Хрватска треба много отвореније да иступи и реагује када је у питању говор мржње према Србима и да морају да се што хитније решавају питања која су отворена већ више деценија.

Према њеним речима, та отворена питања се односе на основна права својине, нерешена питања радног односа, пензије, банке и девизну штедњу, која једино Србима у Хрватској није враћена. „Исто тако, тешка је ситуација и у Црној Гори. Ту Срби немају ни статус, боре се за језик и писмо. Тешко је и у Албанији, где је попис тако направљен да је испало да ни нема Срба, а знамо да их је негде око 30.000. Где год погледате у региону, заиста мора много да се ради“, казала је Драшковићева.
Она је истакла да је држава Србија на себе преузела једну одлучну и активну политику у односу на Србе у региону, наводећи да је став државне политике, када је реч о решавању њихових проблема, потпуно јединствен. Готово половина српског народа сада живи ван граница Србије, рекла је директорка владине Канцеларије за дијаспору и додала да је то још један разлог због којег власти Србије морају да се приоритетно баве проблемима Срба који живе ван Србије.

„Једна од ствари које имамо заједно са председником и председништвом, је да је то витално и кључно питање и о томе је било речи и на недавној седници Савета за односе са Србима у региону“, додала је она. Драшковићева је нагласила да држава сматра да је поменута питања потребно решавати хитно и да до сада, како је рекла, није била довољно транспарента политика према Србима у региону.

Стога, додала је, она и цела влада отворено захтевају европске стандарде за Србе који живе у региону. „Радимо на једном документу, који је за сада на усаглашавању у разним деловима владе и са председником Србије, према којем највиши представници државе у сваком сусрету са представницима земаља региона у којима живе Срби и земаља где је велика наша дијаспора, једну од тема, као кључну и обавезну, помињу положај нашег народа“, навела је Драшковићева и најавила да ће овај документ ускоро бити доступан јавности.

За Драшковићеву је, наиме, приоритет акциони план за стратегију за Србе у региону и дијаспори. „Стратегија постоји, али не постоје потези шта конкретно треба да се ради да бисмо ту стратегију спровели у дело…Оно што је важно и што се помиње у тој стратегији јесте да средства која се издвајају за регион треба да буду најмање на нивоу оних средстава која држава Србија издваја за мањине у Србији“, рекла је Драшковићева.

Она је напоменула да је годишњи буџет Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону пренет са бившег министарског ресора и да он износи милион евра. „То је мало, имајући у виду да је милион евра и за регион и за дијаспору“, рекла је Драшковић, а као пример навела је да Хрватска само за Хрвате у Босни и Херцеговини издваја 10 милиона евра.

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …