srlaten

Стипендије братства Свети Јован из Шведске

Додељене су три стипендије студентима из Шведске и једна докторантска стипендија кандидату из Београда.

Dodela_stipendija_mladim_talentima_Stokholm_2017

Прослављајући пету годину постојања православно Братство Свети Јован из Шведске у палати Ван дер Нотска у Стокхолму одржало је своју славу.
– Окупљамо православне људе са простора бивше Југославије у намери да заједно развијамо хришћанство на северу Европе и да подржавамо младе и талентоване људе, који се боре за будућност наше заједнице. Ове године доделили смо три стипендије из Фонда за младе и једну стипендију за докторанте из Србије на специјализацији у Шведској из Фонда др Јован Антовић– рекао нам је Јовица Андонов, председник Братства.

Комисија за доделу стипендија младим људима добила је 30 пријава, углавном студената са угладеног Каролинска института. Председник комисије Стеван Филиповић је представио добитнике:
– Олга Максимовић је у Србији је завршила студије на два факултета. Дипломирала је шведски језик и књижевност са оценом антропологију. За рад ” Проблем адаптације имиграната са простора бивше Југославије у Шведској” добила је десетку. На Каролинска институту уписала је студије стоматологије као једини странац међу 250 примљених. Милош Радовић похађа најпрестижнији факултет за бизнис у Скандинавији. Његов пројекат ”Млади и бизнис” је најбољи у Стокхолму у други у Шведској – истиче Стеван Филиповић.
Млади Радовић је студент друге године Хабделсхöгсколан факултета- Истовремено је као бивши играч ”Партизана” реперезентативац Шведске у ватеролу. И трећи добитник Марија Мартиновски је одличан студент архитектуре на Техничком факултету у Стокхолму. Ради у једном старачком дому и играм фолклор у КУД “Никола Тесла”.
– Прву стипендију Фонда др Јован Антовић за докторанте из Србије добила је Ида Прунер из Београда. Она је ће обавити тромесечно истраживање генетске мутације и склоност ка тромбози и хемофилији на Универзитету Каролинска о мом трошку – рекао је др Јован Антовић, светски познати експерт за крвне болести.

У име стипендиста Милош Радовић се захвалио и рекао:
– Ова стипендија је финансијска помоћ и олакшица, али је и потврда да сав труд, рад и енергију коју улажем у моје студије. Битно је да моје остале активности нису незапажене и да неко осим породице и најближих то поштује.
Током славе представник Краљевског кошаркашког клуба ”Ђоргарден” уручио је Захвалницу тренеру Горану Попову, за најбоље резултате у Првој кошаркашкој лиги Шведске. Тим који води Србин и у коме играју Срби претендује да уђе у Супер лигу.
На крају свечане вечер којој је присуствонало око стотину наших људи и Швеђана, представљена је прва историја скандинавских Срба, књига ”Братство Свети Јован – Наши људи у Шведској и Скаднинавији”.

Извор: Марко Лопушина

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …