srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Стипендије Србима из Шведске

Православно Братство Свети Јован из Стокхолма доделило је стипендије талентованим студентима из Скандинавије. Стипендије Фонда за младе таленте добили су Никола Стојановић, апсловент електротехнике, Теодора Андонова, истраживач Каролинска института и млада књижевница Гордана Спасић.

S.Filipovica_sa_dobitnicima_ stipendijaПравославно Братство Свети Јован, српска организација из Шведске, промовисала је свој Фонд за младе таленте и доделила прве стипендије.

„На младима свет остаје. Млади су наша будућност! То посебно важи за нас који живимо далеко од отаџбине Зато подржавамо младе талентоване људе, који су способни да граде будућност“, рекао је Стеван Филиповић, члан Братства Свети Јован на свечаности доделе првих стипендија Фондације за младе таленте ове православне организације из Шведске.

Од тридесетак кандидата из читаве Скандинавије годишњу стипендију Братства Свети Јован добили су Никола Стојановић, апсловент електротехнике, Теодора Андонова, истраживач Каролинска института и млада књижевница Гордана Спасић.

„Ова стипендија нам много значи, јер представља награду за наш академски рад, али и подршку у настојањима да подигнемо углед нашег народа у шведском друштву. Ја лично, волео бих да постанем идол млађим студентима нашег порекла“, искрено нам је рекао Никола Стојановић, син успешних инжењера из Малмеа.

Теодора Андонов је афирмирана као биогенетичар. Бави се истраживањем канцера мозга код деце на чувеном Каролинска институту. Док се књижевница Гордана Спасић припрема да објави свој први роман.

„Похађала сам Бископс Арно, најчувенију школу за креативно писање у Скандинавији и дипломирала сам права са највишом оценом. Моја поезија и кратке приче су објављење у већини познатијих литерарних магазина у Шведској и Данској. Стипендија ми је велики подстицај да наставим да градим своју књижевничку каријеру“, каже ова девојка, која је рођена у Београду, а ради у Стокхолму.

Православно Братство Свети Јован из Стокхолма основано је пре пет година са циљем да уједини наше људе са балканских простора, организује их како би се уклопили у шведско друштво и у њему деловали на развој православног идентитета и утицали на политику Краљевине Шведске. Први председник организације је Горан Попов, српски активиста, а недавно је на изорима изабран други председник Јовица Андонов, наш најуспшенији бизнисмен у Шведској.

Добитници стипендија, чији је фонд 12.000 евра, су не само најкреативнији студенти и млади људи у Скандинавији, које треба помоћи да изборе своје место под северним сунцем, већ и узданице својих породица, јер ће њихов факултетски и професионални успех дати прави смисао животу у емиграцији.

„Наши стипендисти Гордана Спасић, Никола Стојановић и Теодора Андонов су пример како једна мала етничка група може уз помоћ својих младих људи да гради угледа православне и српске заједнице у Скандинавији. Према званичним подацима Срби од свих досељеника и мањинских група има највећи проценат, од чак 50 одсто, деце на студијама, магистратурама и докторатима у Краљевини Шведској. То је база из које ће да израсту будући министри и премијери Шведске“, каже Стеван Филиповић, чиме илуструје своју тезу да млади Срби све више освајајуи Шведску.

Наши студирају углавном техничке науке, енергетику, машинство, информатику, архитектуру, грађевинарство, медицину, али и права и економију, менаџмент, новинарство и политичке науке.

„У Шведској студира око 3.000 студенти српског порекла и још најмање толико осталих православаца. Највећи број њих су на факултетима у Стокхолму, али нас има и у Гетеборгу, Упсали, Лунду, Ереброу, Линцепингу и Вестеросу“, каже Никола Стојановић.

Како смо сазнали Братство Свети Јован и чувени професор др Јован Антовић основали су Фондацију за стипендирање доктораната из Србије, која има за циљ развој науке. Прве стипендије из фонда доктора Јована Антовића биће додељене 6. октобра 2016. године.

аутор: Марко Лопушина

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …