srlaten

Стогодишњица Великог рата

Извор: Бритић

Амбасада Србије у Великој Британији обележила је стогодишњицу Првог светског рата и прославила Међународни дан жена са изложбом о шкотским болничаркама и њиховој улози у Великом рату, коју је осмислила Звездана Поповић, у славу жена и њихове храбрости које су утицале на многе животе, посебно у Србији.

britić

Изложба је приређена у част британских лекара и медицинских сестара чији је посвећени рад уграђен у добре односе између српског и британског народа који трају до данас.

Вече у амбасади Србије у Лондону је још један у низу важних догађаја за унапређење српско-британских односа Године 2012. обележена је 175 годишњица српско-британских дипломатских односа, односа који су свој најсјајнији период имали управо између 1914. и 1918. године.

Канадска списатељица Луиз Милер представила је своју књигу « Наш брат – Живот капетана Флоре Сандс « о животу и достигнућима чувене медицинске сестре, у којој је објашњено зашто је Флора Сандс добила орден с Карађорђевом звездом, а највеће одликовање у српској војсци .

Књига Луиз Милер говори о части, врлини и борби за женска права, због тога што су се британске болничарке долазећи у Србију руководиле хришћанским моралом, идејом да имају мисију, да је жртвовање за добро другога њихов смисао живота. Флора Сендс прешла је Албанију са српским војницима, стекла је њихово поштовање и прихватили су је као пуноправног брата, она је за њих била оличење савезништва Велике Британије.

britic1

Сенди Вилсон , праунука др Евелин Хаверфилд и Бен Јохнстон, праунука брата Флоре Сандс, потврдиле су то тако што су поделиле са публиком у амбасади породичне успомене својих славних предака и потврдиле своју дубоку и посебну везу са Србијом.

Професор Србољуб Живановић је с испричао причу о помоћи које су шкотске медицинске сестре за време Великог рата пружиле његовом оцу. То је била једна од невероватних прича о опстанку и нади која је дирнула све присутне.

Вече се завршило документарним филмом ББС – ја из 1969. „Сведоци јучерашњице“ , који говори о четири британске жене које су радиле у Србији током Великог рата. Вредност овог филма је у изванредно приказаном рађању осећање потребе ове четири жене да остану у Србији и заштите народ међу који су дошле сасвим случајно и како је та одлука утицала на то да се њихов живот из основа промени.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …