srlaten

Страх политичара од дијаспоре

извор: Вечерње новости

Због Чега се Срби из расејања не укључе више у економски развој отаџбине? Годишње уложе свега 500 милиона евра, а за то криве државу и лидере странака. „Завршићемо Храм Светог Саве на Врачару. Довешћемо руске олигархе и америчке милијардере у Србију. Изградићемо болнице, школе, научне центре и аквапарк…“

Истакнути привредници из дијаспоре у посети Канцеларији за сарадњз са дијаспором

Ово су само неки од планова које је делегација састављена од осамнаест успешних људи из дијаспоре представила државном врху Србије приликом њихове последње посете отаџбини. Да то нису само обећања, показао је, на примеру издавач Срба Лукић из Хелсинкија, који је у Београд са собом довео групу финских инвеститора.

У разговорима са председником Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем, као и на јавном слушању у Народној скупштини, угледни Срби из расејања су  потврдили да је српска дијаспора потенцијал који матица Србија до сада није  препознала ни користила. И да Срби у расејању имају моћ да помогну економски развој Србије и да подигне углед наше земље.

„Срби живе на двема обалама света. Морамо да изградимо мост који ће да споји српски народ, али тај мост треба да буде двосмеран. До сада је све ишло само у једном правцу, од дијаспоре према отаџбини“ – наглашава Мирослав Мајкл Ђорђевић, који је предложио Декларацију о намерама, између отаџбине и матице, како би се многе добре идеје реализовале.

У дијаспори данас има око 2,5 милиона Срба, чији је просечни капитал око 100.000 долара. Многи од њих су успешни бизнисмени, научници, лекари, уметници и спортисти светског гласа. Дијаспора, према последњим подацима ММФ-а, шаље отаџбини 2,7 милијарди евра годишње као помоћ својим породицама, рођацима и пријатељима.

Међутим, дијаспора у српски бизнис улаже годишње свега 500 милиона евра. За то наши саговорницио највише криве државу, функционере и страначе лидере. Успешни Срби из иностранства могу да помогну економски развој отаџбине и да подигну углед Србије у свету, али нас у томе државни и локални чиновници непрестано ометају. Док држава даје 10.000 евра за свако радно место које отвара, на пример, Корејцима или Италијанима, нама Србима из дијаспоре не даје  ни евро. После избора, када се власт промени, мењају се закони, а и локални политичари, толико да ми губимо све што смо урадили и опет почињемо из почетка – тврди Јовица Божић, бизнисмен из Лондона, који има фабрику рециклаже у Панчеву и веома лоше искуство у пословању у отаџбини.

Истакнути привредници из дијаспоре са премијером Ивицом Дачићем

Мирослав Ђорђевић из САД, Бане Кнежевић, један од најбољих директора у Немачкој, као и адвокат Радивоје Петрикић из Беча сложни су у идеји да је мала привреда кључ економског развоја Србије, затим развој пољопривредних поседа и центара за школовање и запошљавање омладине.

Није довољно да политичари изјаве како ће дати људима из дијаспоре бесплатан плац за градњу. Ми не тражимо никакве посебне привилегије, тражимо само да се послује по нормалним тржишним условима. И да радимо без политичких притисака. Потребно је, на пример, да се направе спискови шта је све неопходно српским општинама, шта у њима може да се гради и под којим условима – каже Слободан Павловић, који је подржао идеју о отварању Канцеларија за дијаспору по српским комунама.

Наши саговорници су чак свесни чињенице да нису омиљени у политичким круговима и да их се, како то Јовица Божић рече, политичари чак и боје. „Нисмо дошли да функционерима и бизнисменима у Србији солимо памет, нисмо дошли да им узмемо власт. Нисмо дошли да нам само узимају паре. Дошли смо да радимо и зарадимо. Да Србији буде боље“ – отворено каже Божић. И подсећа да у Србији међу политичарима влада убеђење да је српска дијаспора сиромашна и неспособна да помогне отаџбини, што није тачно. Србија у свету има успешне пословне људе, чија се имовина мери милијардама евра, а који нису довољно упослени у отаџбини.

Истакнути привредници из дијаспоре са председником Николићем

То су Мадлена и Филип Цептер из Монака, Славица Радић Еклстон из Велике Британије, Дејан Илић, проналазач и бизнисмен из Немачке, Ребека Мекдоналд, бизнисмен из Канаде, Милан Мандарић, бизнисмен и банкар из Велике Британије, Борис Вукобрат, бизнисмен из Француске, Богољуб и браћа Карић из Русије, Душан Васиљевић, виноградар из Африке, Николас Чабраја и Младен Селак, бизнисмени из САД.Срби у САД имају једанаест добитника Оскара, три власника Пулицерове награде. У САД и у Аустралији најбољи и најпознатији новинари су пореклом Срби. Свет је пун српских спортиста и грађевинара.

„Никада ме ниједан министар спољних послова или премијер није позвао и питао шта могу да учиним за отаџбину и како могу да помогнем свом народу у завичају“ – искрен је Алекс Мачески, који је са Данијелом Сремац и неколицином бизнисмена у Америци основао Српски институт да би се тамо чуо српски глас. Успешни Срби тврде да могу да са осталим земљацима, који су постигли светски углед, да умногоме поправе имиџ Србије.

„Лепо је, али није довољно када наши спортисти и навијачи после шампионских игара носе по стадионима српске заставе. Потребно је да се укључимо у политику земаља у којима живе и раде наши људи. А то можемо ако по угледу на Турску  формирамо националне савете Срба и као лобисти или посланици ширимо српски утицај“ – сматра Радивоје Петрикић, иначе, посланик у Бечу.

Држава Србија је прихватила ове идеје и на њима ће се озбиљно радити, уверавају нас у Канцеларији за дијаспору и Србе у региону. О овим темама биће речи на наредној Скупштини дијаспоре у јулу, а потом и приликом нових сусрета које ће председник Томислав Николић и премијер Ивица Дачић имати са новим делегацијама угледних Срба из расејања.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …