srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Стручњак из дијаспоре Лазар Крстић нови министар финансија

Лазар Крстић, млади стручњак из дијаспоре прихватио је функцију министра финансија. Крстић је родом из Ниша, а студирао је на престижном америчком универзитету Јејл. Сада ради у једној од најпрестижнијих светских консултанских кућа „Мекинзи“.

Двадесетдеветогодишњи Крстић родом је из Ниша, а након што је као ђак генерације 2003. матурирао у гимназији „Бора Станковић“, примљен је на престижни амерички универзитет Јејл. Тамо је добио стипендију за школовање које је годишње коштало 42.500 долара.

Већ од прве године студија издвојио се као један од најбољих академаца, у трећој години проглашен је најперспективнијим, а 2007. је и дипломирао у области математике, етике, политике и економије.

На Јејлу је био један од оснивача Друштва европских студената, а примљен је и у братство „Делта Капа Епсилон“, чији су чланови били и амерички председници – син и отац Џорџ Буш. Поред њих, ту су се школовали и Џералд Форд и Бил Клинтон.

Од фебруара 2008. стално је запослен у консултантској кући „Мекинзи“ из Њујорка.

Добитник је великог броја награда из области математике и политичке економије, а они који га познају описују га речју „геније“.

Поред српског језика, говори енглески, француски и немачки језик.

Крстић је такође и члан српске „Менсе““, која окупља људе натпросечне интелигенције. Добитник је и једног од првих 200 нових пасоша, који су припали само заслужнима.

У изјави за РТС, Крстић је рекао да ће идуће недеље бити усаглашен предлог рада Министарства финансија, што неће бити само план мера, већ визија будуће Србије.

„Не ради се само о плану мера, ради се о визији. Разговарамо о томе како би Србија могла да изгледа за пет година, шта може да се учини и где ми можемо да будемо. Онда ћемо тиме проверити ове мере о којима говоримо“, рекао је Крстић за РТС.

Он је навео да верује да ће имати политичку подршку за свој рад што је био услов на којем је инсистирао током разговора с првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

Крстић је рекао да је у разговору с Вучићем утврдио „озбиљност и искрену посвећеност“ да се промени „негативна спирала“ којом је привреда Србије ишла претходних година.

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …