srlaten

Студенти из региона у Народној скупштини

Студенти који похађају програм Владе Републике Србије „Србија за Србе у региону“ посетили су Народну скупштину Републике Србије. Студенте је примио председник Одбора за дијаспору и Србе у региону др Јанко Веселиновић.

skups

Захваљујући програму који спроводи Влада Србије ове године године у Србији студира 62 студента. Делегацију која је посетила Народну скупштину на иницијативу Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, чинило је 13 студената српског порекла из Мађарске, Албаније, Румуније и Македоније, а који студирају у Београду.

У разговору са председником Одбора за дијаспору и Србе у региону, др Јанком Веселиновићем, студенти су изнели проблеме са којима се суочавају у земљама из којих долазе, као и утиске боравка у Србији. Студенти су указали на потребу да се створи студентска организација која би студентима из програма помагала у комуникацији са институцијама и у повезивању са осталим студентима у матици и региону. Идеју о стварању једне такве организације подржао је и др Јанко Веселиновић, наводи се у саопштењу.

Пројектом „Србија за Србе из региона“ обезбеђене су стипендије за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону. Спровођењем овог пројекта Република Србија жели да очува њихов идентитет који чини матерњи језик, традиција и култура.У 2014. години у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“, наставу у високошколским установама је похађало 28 студената из земаља региона.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …