srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Студија „Економска дипломатија“ представљена мађарској и међународној јавности

Извор: РТС

Према речима проф. др Владимира Првуловића, аутора књиге „Економска дипломатија“ која је недавно објављена и на енглеском језику, постојање модерне, добро организоване и ефикасне економске дипломатије један је од начина да се спољна политика и спољноекономски наступ држава нашег региона учине продуктивним чиниоцем њиховог изласка из рецесије.

Осим њега, на промоцији су говорили и амбасадор Србије у Мађарској др Раде Дробац, високи функционер мађарског Министарства спољних послова и трговине Геза Хетењи, као и домаћин и модератор скупа Шандор Ђула Нађ.

Ekonomska diplomatija

Промоција енглеског издања студијеЕкономска дипломатија и трибина у Институту за дипломатију и трговину Министарства спољних послова Мађарске, приређене су у организацији Амбасаде Републике Србије у Будимпешти и Српских недељних новина. Овом догађају присуствовале су бројне високе званице, међу којима и амбасадори и економски саветници из више земаља, као и пословни људи из Мађарске и других држава.

Према речима професора Првуловића, постојање модерне, добро организоване и ефикасне економске дипломатије један је од начина да се спољна политика и спољноекономски наступ држава нашег региона учине продуктивним чиниоцем њиховог изласка из рецесије. Нажалост, често се суочавамо се с наслеђеном праксом, али још више с формализованим и застарелим схватањима неких политичара, чак и стручњака старог кова, који немају довољно разумевања, нити верују у могућности и значај економске дипломатије, примећује аутор књиге.

Он подсећа на речи француског председника Франсоа Митерана из 1988. године, на годишњем брифингу за француске дипломате у Ке д’Орсеју Амбасадори Француске, ви ћете убудуће бити амбасадори француске привреде у иностранству.
Ако је то рекао један од политичара са ефективно највећим уставним овлашћењима на свету, онда се ова инструкција може сматрати стварном прекретницом у развоју модерне економске дипломатије, сматра професор Првуловић.

Да није никаква срамота да шеф државе учествује у промоцији француских извозних производа показао је и његов наследник Жак Ширак, који је, као економски дипломата, све време активно учествовао на Привредној изложбиФранцуска 97, у Шангају, од 17. до 23. маја 1997. Резултат су велики послови које је Француска тада склопила са Кином, између осталог, и најдужа траса супер брзог воза Пекинг-Шангај, по лиценци француског ТГВ-а. Време које је уследило потврдило је тезу о неопходности стављања дипломатије у функцију заштите економских интереса и промоције привреде државе, јер се од тзв. смокинг или класичне дипломатије у данашњем глобализованом свету не може живети. Француска је, не само због два поменута примера, колевка модерне економске дипломатије. У тој земљи је још 1648. године, у чувеној Инструкцији за француске амбасадоре, после Вестфалског мира, акценат у дипломатској акцији стављен на економску сарадњу држава.

Француска је, према његовим речима, једина у свету, још 1997. године, основала и Школу за економско ратовање, као курс трећег степена за пробране кадрове из државних институција и највећих компанија, да се обучавају за методе напада и одбране у глобалној светској економској утакмици. А слоган школе је Наполеонова изрека Бити побеђен је могуће оправдати, али бити изненађен је неопростиво.

Данас се за тзв. класичну дипломатију, која је вековима профилисана и организована, добро знају задаци и разрађени су механизми на билатералном и мултилатералном плану. Црвени или други телефони за ургентне консултације, званични емисари и посете, шатл дипломатија и међународни форуми, округли столови и конференције уобичајени су начини функционисања.

Али нова, продуктивна и ефикасна економска дипломатија, штитећи економске интересе државе из које дипломата потиче, промовишући на модеран начин њене привредне могућности и понуде, позивајући стране инвеститоре и партнерства, користећи чак и економску обавештајност, директно доприноси економском развоју земље. И пуни буџет из кога се финансира и класична или куртоазна дипломатија. У том погледу, поручио је проф. др Владимир Првуловић, треба користити искуства других, успешнијих економија и да се на примерима неуспешних говори о слабостима или изостанку акције праве економске дипломатије.

Check Also

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска  први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и …