srlaten

Студијa о знаменитим Србима у Швајцарској од 1863. до 1918. године

У Амбасади Републике Србије у Берну, 30. новембра 2018. године, представљена је студија мр Живка Марковића о знаменитим Србима који су живели и студирали у Швајцарској у периоду од 1863. до 1918. године.

Студија се састоји из два дела: „Срби у Швајцарској – студенти 1863-1918“ и „Срби у Швајцарској 1914-1918“ и штампана је поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Поздрављајући присутне, амбасадор Снежана Јанковић је истакла да је у питању капитално дело, резултат деценијског истраживања и рада мр Живка Марковића, које пружа драгоцен увид у повезаност Србије и Швајцарске и сарадњу двеју земаља у области образовања и културе још средином 19. века. Из овог обимног дела сазнајемо да је читава плејада српских знаменитих личности и великана у својим професијама део свог образовања стекла у Швајцарској, која је омогућавала додире са савременим европским политичким, филозофским и књижевним тенденцијама средином 19. и почетком 20. века. Међу тим личностима су, на пример, Јован Дучић, Јован Скерлић, Никола Пашић, Светозар Марковић, Слободан Јовановић и многи други.

У наставку вечери, аутор је говорио о настајању овог дела и о плановима да се у наредном периоду посвети студији о знаменитим Швајцарцима који су имали значајну улогу у односима са Србијом уочи и за време Првог светског рата.

Промоцији су присуствовали представници дипломатског кора и српске дијаспоре.

Штампање студије подржала је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, путем конкурса за суфинансирање.

 

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …