srlaten

Сусрет матице и дијаспоре у Чикагу

Бројни утицајни пословни људи српског порекла окупили су се прошлог викенда на конференцији Српско-америчко професионално умрежавање (Serbian Professional Networking Conference) у Чикагу. Скуп је организовао Конгрес српског уједињења, с намером да се пронађу начини за боље повезивање Србије и Срба у Америци. На панелима је размотрено више тема, од пословања и инвестирања у Србији, до очувања српске културе и језика, а одржана је и промоција медицинског туризма.

Као главни говорник Конференције, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Славка Драшковић истакла је да је економско повезивање са Србима у расејању једно од приоритета рада новоформиране Канцеларије.

„Јако је важно да се Срби у Америци пословно између себе удруже. Овде имамо наше људе, професионалце највишег нивоа. Они су у врху великих компанија, у врху политике и друштва, имају фантастичне везе, и јако је добро да се, не само између себе повежу, него наравно и са Србијом“, изјавила је Славка Драшковић.

Директорка је навела као позитивне примере Владу Марјановића, једног од директора америчке компаније Циско, који је довео ову америчку компанију у Србију, као и Јуес Стил, Сити Банку и одличне односе између Србије и државе Охајо.

„Иза сваке инвестиције у Србији стоји нека успешна особа српског порекла, нека веза са Србијом. Успешни професионалаци и пословни људи, ви, нас повезујете са корпорацијама и великим компанијама у којима радите“, рекла је Драшковићева у свом обраћању скупу.

Она је предложила да се и у Србији примени успешан модел „завичајних удружења“ који већ практикује мексичка дијаспора. То подразумева повезивање завичајних удружења кроз пројекте малих и средњих предузећа, спајајући општине из Србије са дијаспором.

У оквиру Конференције одржана је и промоција медицинског туризма у Србији. Као наставак повезивања у области медицине, председница Српско-америчког Лекарског друштва Љуба Стојиљковић, најавила је Конференцију медицинске дијаспоре у мају или јуну месецу 2013. године. Учесници конференције верују да овакви скупови помажу да се нађе начин како да се искористи огроман потенцијал српске дијаспоре у Америци.

Учесници конференције Српско-америчко професионално умрежавање (Serbian Professional Networking Conference) у Чикагу – 1. децембар, 2012.

Јасмина Буланжер, некадашња председница Конгреса српског уједињења
Мирјана Самарџија, председница Конгреса српског уједињења
Владимир Петровић, амбасадор Републике Србије у САД
Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону
Алекс Мачески, председник издавачке куће Алекс Мачески и сарадници
Владета Марјановић, директор продајне стратегије и планирања Циско
Сава Маринковић, председник Телескина
Мелиса Бин, бивша чланица Конгреса
Сергеј Тодорович, саветник у Етон Парк Менаџменту
Ивана Церовић, Конгрес српског уједињења
Милош Дедовић, председник Српско-америчке привредне коморе
Меган Павић, председник Српске адвокатске коморе Америке
Љуба Стојиљковић, председница Српско-америчког медицинског и стоматолошког друштва
Миломир Огњановић, економски саветник српског конзулата у Чикагу
Семи Смит, руководилац Деска за Србију у Америчком Стејт Дипартменту
Владета Марјановић, Фонд за иновације
Марко Бојовић, Светосавкса академија
Фр. Живојин Јаковљевић, Кливленд државни универзитет, Светосавска катедрала

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …