srlaten

Сусрет матице и дијаспоре у Чикагу

Бројни утицајни пословни људи српског порекла окупили су се прошлог викенда на конференцији Српско-америчко професионално умрежавање (Serbian Professional Networking Conference) у Чикагу. Скуп је организовао Конгрес српског уједињења, с намером да се пронађу начини за боље повезивање Србије и Срба у Америци. На панелима је размотрено више тема, од пословања и инвестирања у Србији, до очувања српске културе и језика, а одржана је и промоција медицинског туризма.

Као главни говорник Конференције, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Славка Драшковић истакла је да је економско повезивање са Србима у расејању једно од приоритета рада новоформиране Канцеларије.

„Јако је важно да се Срби у Америци пословно између себе удруже. Овде имамо наше људе, професионалце највишег нивоа. Они су у врху великих компанија, у врху политике и друштва, имају фантастичне везе, и јако је добро да се, не само између себе повежу, него наравно и са Србијом“, изјавила је Славка Драшковић.

Директорка је навела као позитивне примере Владу Марјановића, једног од директора америчке компаније Циско, који је довео ову америчку компанију у Србију, као и Јуес Стил, Сити Банку и одличне односе између Србије и државе Охајо.

„Иза сваке инвестиције у Србији стоји нека успешна особа српског порекла, нека веза са Србијом. Успешни професионалаци и пословни људи, ви, нас повезујете са корпорацијама и великим компанијама у којима радите“, рекла је Драшковићева у свом обраћању скупу.

Она је предложила да се и у Србији примени успешан модел „завичајних удружења“ који већ практикује мексичка дијаспора. То подразумева повезивање завичајних удружења кроз пројекте малих и средњих предузећа, спајајући општине из Србије са дијаспором.

У оквиру Конференције одржана је и промоција медицинског туризма у Србији. Као наставак повезивања у области медицине, председница Српско-америчког Лекарског друштва Љуба Стојиљковић, најавила је Конференцију медицинске дијаспоре у мају или јуну месецу 2013. године. Учесници конференције верују да овакви скупови помажу да се нађе начин како да се искористи огроман потенцијал српске дијаспоре у Америци.

Учесници конференције Српско-америчко професионално умрежавање (Serbian Professional Networking Conference) у Чикагу – 1. децембар, 2012.

Јасмина Буланжер, некадашња председница Конгреса српског уједињења
Мирјана Самарџија, председница Конгреса српског уједињења
Владимир Петровић, амбасадор Републике Србије у САД
Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону
Алекс Мачески, председник издавачке куће Алекс Мачески и сарадници
Владета Марјановић, директор продајне стратегије и планирања Циско
Сава Маринковић, председник Телескина
Мелиса Бин, бивша чланица Конгреса
Сергеј Тодорович, саветник у Етон Парк Менаџменту
Ивана Церовић, Конгрес српског уједињења
Милош Дедовић, председник Српско-америчке привредне коморе
Меган Павић, председник Српске адвокатске коморе Америке
Љуба Стојиљковић, председница Српско-америчког медицинског и стоматолошког друштва
Миломир Огњановић, економски саветник српског конзулата у Чикагу
Семи Смит, руководилац Деска за Србију у Америчком Стејт Дипартменту
Владета Марјановић, Фонд за иновације
Марко Бојовић, Светосавкса академија
Фр. Живојин Јаковљевић, Кливленд државни универзитет, Светосавска катедрала

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …