srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Сусрети гимназијалаца у Темишвару

Ученици и професори Шесте београдске гимназије, чланови  Удружења наставника Одрживи простор, посетили су у оквиру пројекта „Сусрети гимназијалаца 2017. гимназију „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару.

Циљ сарадње и размене усмерен је на упознавање историје Срба у Банату као и допринос знаменитих личности културном развоју и очувању националног идентитета Срба у овом делу Европе. Активности су започете у Чакову обиласком куће-музеја Доситеја Обрадовића и српске цркве из XVIII века.

Пут је настављен до гимназије у Темишвару, где је за ученике и професоре приређен пријем и упознавање с начином извођења наставе и ваннаставних активности. Домаћин, професор Саша Милимарков, упознао је госте са знаменитостима града и културно-историјским објектима од значаја за Србе у Румунији.

Разгледање мултикултуралног средишта Баната започето је поред обала Бегеја шетњом до Саборне цркве Банатске митрополије. Шетња је настављена до Трга слободе, на ком доминирају стара зграда градске већнице, кип Девице Марије и биста Децебaла. Обилазак града завршен је на Тргу уједињења, где се уздиже Стуб куге, римокатоличка катедрала, Барокна палата и Српска саборна црква саграђена 1748. године. У унутрашњости храма посвећеном Вазнесењу Господњем налази се импресивни иконостас, дело Константина Данила и Михајла Јанића из Арада. Црква данас има статус споменика културе под заштитом државе.

Овде су ученици обеју школа добили слободно време за разгледање, дружење, одмор и уживање у раскоши банатске културне престонице. Узвратна посета ученика и наставника из Темишвара очекује се до краја године. Позивају се школе и удружења Срба из дијаспоре, заинтересовани за сарадњу и размену ђака у циљу неговања језика и очувања културног идентитета, да се јаве на е-mail: jasnaperic296@gmail.com.

Пројекат је подржан од стране Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

(Извор: Шеста београдска гимназија)

Check Also

Арно Гујон са Србима из Хрватске за Бадњи дан и Божић

В.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и народни …