srlaten

Свечано отворена библиотека СПЦО у Трсту

У суботу 23. маја 2019, године, свечано је отворена библиотека Српске Православне Црквене Општине у Трсту.

Пре свечаног отварања библиотеке председник СПЦО са члановима одбора, уз присуство свештеника Рашка Радовића, примио је у званичну посету генералног конзула Ивану Стојиљковић са супругом.

Том приликом представљена је историја ове црквене општине основане Повељом царице Марије Терезије од 20. фебруара 1751. године, чији се оригинал налази у просторијама СПЦО у Трсту. Већ 1756. године створена је заједничка грчко-српска црквена општина а први Статут, донет на Скупштини братства 1772, одобрен је већ следеће године од царице Марије Терезије.

Након раздвајања Срба и Грка, срушен је стари храм, а нови и сада постојећи, посвећен Светом Спиридону Чудотворцу, завршен је 1869.године.

Аутономни по снази Статута, који је претрпео минималне измене, чланови СПЦО и братства управљају овом Општином и ктиторским тестаментом, који су оставили богати српски држављани у Трсту, већ 260 година.

Свечано отворена библиотека спада у ред најзначајнијих националних културних институција ван граница Републике Србије са фондом старим преко два и по века и броји преко 7000 јединица библиотечке грађе. Библиотека располаже веома вредним издањима старих српских књига из 18. и 19. века, штампаних у Венецији, Бечу, Будиму и Москви, као и значајним фондом публикација на страним језицима од којих су најстарија издања штампана у 16. веку.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …