srlaten

Свечано отворени ,,25. Дани преображења Срба у Румунији“

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, 17. августа, свечано је отворена јубиларна 25. по реду књижевно-духовна манифестација ,,Дани преображења Срба у Румунији“.

Ова манифестација је по свом значају јединствена у дијаспори и региону, чији је превасходни циљ неговање српског језика и очување савременог српског књижевног израза у расејању. По традицији, манифестација окупља многобројне књижевне ствараоце на српском језику, а тродневним програмом су предвиђене књижевне вечери, међународни симпозијум, посвећен капиталним делима српске дијаспоре као и неколико културних приредби.

Програмом је и ове године обухваћено неколико места у Жупанији Тимиш, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво, од Темишвара, Белобрешке, Старе Молдове, Базјаша, Златице, Кусића и Соколовца, а централно место је манастир Базјаш, један од извора српске духовности.

На отварању манифестације, присутнима су се обратили Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор Епархије темишварске, господин Лукијан, председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, председник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније, Корнел Унгуреану, председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, потпредседник Савеза Срба у Румунији, Славомир Гвозденовић, који је уједно и домаћин манифестације и генерални конзул, Владан Тадић. Овогодишња јубиларна награда ,,Велика базјашка повеља“ припала је Његовом Преосвештенству Епископу будимском и администратору Епархије темишварске, господину Лукијану, који се бираним речима захвалио Савезу Срба у Румунији.

Међу многобројним гостима, писцима и песницима из дијаспоре и региона, били су Гојко Ђого, Матија Бећковић, Александар Чотрић као и многобројно свештенство, представници Савеза Срба у Румунији и угледни Срби из Румуније.

Check Also

Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају …