srlaten

Свечано затворен ,,Месец српске културе у Мађарској“

Манифестација ,,Месец српске културе у Мађарској“, коју је ове године по девети пут организовао Културни и документациони центар Срба у Мађарској (КДЦСМ), под покровитељством Самоуправе Срба у Мађарској (ССМ), свечано је затворена 5. октобра 2018. године, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Будимпешти.

ФОТО: РТВ

Овогодишњем свечаном затварању присуствовали су М. Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, Ж. Шемјен, потпредседник Владе Р. Мађарске, представници дипломатског кора, ССМ, СПЦ и српских медија у Мађарској, уз велики број угледних грађана из српске и мађарске заједнице. Присутнима су се обратили амбасадор Р. Дробац, Ж. Шемјен и М. Ђурић, в.д. директора КДЦСМ.

Амбасадор Р. Дробац, пожелео је свима срдачну добродошлицу и истакао да је српска култура веома богата и разноврсна , али и да цео балкански регион обилује културним садржајима. Подсетио је на то Р. Србија и Р. Мађарска доследно раде на унапређењу међусобних билатералних односа, који могу да послуже као пример другим земљама у региону. Потпредседник Владе Р. Мађарске, Ж. Шемјен, изразио је посебно задовољство јер је манифестација окупила бројне учеснике који су својим наступима показали богатство како српске културе у Мађарској, тако и српске културе уопште. Навео је да представљање културних вредности народа омогућава да се они међусобно боље упознају, али и да се у ЕУ представе културни садржаји народа који још увек нису део ЕУ. Подсетио је да су односи између наших двеју земаља тренутно на највишем историјском нивоу, што је потврдила и заједничка седница Владе Р. Србије и Владе Р. Мађарске у фебруару ове године. В.д. директора КДЦСМ, М. Ђурић, указао је на то да је ,,Месец српске културе у Мађарској“ веома важан догађај за Србе у Мађарској, који уједињује људе добре воље и организације које желе да учествују у овој манифестацији. Захвалио се Амбасади Р. Србије у Будимпешти на подршци коју је пружила овој манифестацији.

Пројекат ,,Месец српске културе у Мађарској“ подржан је од стране Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

 

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …