srlaten

Свечаност Тесли у част

У организацији Тесла научне фондације и Генералног конзулата Србије из Њујорка Меморијална конференција и свечаност посвећена Николи Тесли одржаће се 11. јануара 2014. у хотелу Њујоркер.

tesla konferencija

На Конференцији ће се окупити највећи светски умови, научници, инжењери, тумачи алтернативне енергије, експерти иновација, уметници и Тесла ентузијасти. Ово је други по реду скуп, с темом “Увођење Николе Тесле у наставни план и програм“.

Теслину Меморијалну Конференцију у Њујорку отвориће председавајућа овог скупа, Марина Швабић, извршна директорка Теслине Научне Фондације и њен председник и оснивач, Никола Лончар. Момчило Бајагић Бајага ће у току вечери одржати добротворни наступ посвећен Тесли.

Главни предавачи на ову тему биће Џејн Алкорн, председник Теслиног научног центра у Ворденклифу, Џозеф Сикорски, редитељ документарног филма „Фрагменти са Олимпуса: визија Николе Тесле“ и Марк Пасио, самостални истраживач, уредник и водитељ радио емисије.

Присутни ће имати прилику да се упознају са најновијим истраживањима из области у којима је Тесла радио. Међу предавачима ће бити и Александар Протић – „Никола Тесла: прошлост и будућност“, Гери Петерсон – „Теслин колут и светски бежични систем“, Рејчел Милер – „Тесла и роботика: Розалија пројекат за чисте океане“, доктор Владимир Вујичић – „Систем елиминације нетехничких губитака електричне енергије“.

Професор Филип Балдвин ће се обратити са темом „Емотивна топографија: коришћење можданих таласа у изради архитектонске стварности“, Брајан Јетсер – „Теслина интерактивна апликација и динамични постери“, а учествоваће и представници Института за електрични и електронски инжењеринг.

Као и прошле године, биће додељена награда „Теслин дух“. Никола Лончар, оснивач и председник Теслине научне фондације, доделиће велики „Теслин дух“ трофеј за најзначајнији допринос у 2013, по одабиру публике.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …