srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Свечаност у част Српских недељних новина

Извор: snnovine.com

Дугогодишња успешна сарадња Српских недељних новина (СНН) из Будимпеште и Удружења књижевника Србије (УКС), биће настављена специјалним програмом и свечаношћу коју у част српског недељника из Мађарске приређује једна од најеминентнијих српских културних институција.

uksНа позив Удружења књижевника, Српске недељне новине биће представљене јавности 22. јануара 2015. у 12 часова, у свечаној сали УКС-а, у Француској улици бр. 7 у Београду. Том приликом биће речи о новинама које данас у Мађарској успешно настављају традицију српског новинског издаваштва на тим просторима, дугу готово два века. Биће представљена актуелна концепција СНН-а, резултати који су до сада остварени на пољу информисања српске мањине у Мађарској и очувања српске писане и говорне речи, као и о пратећим акцијама које уредништво спроводи, попут радионица креативног писања за сараднике и читаоце листа, књижевних промоција и актуелних тематских трибина.

У посебном, свечаном делу програма, биће уручена традиционална књижевна награда „Милован Видаковић“, коју Српске недељне новине додељују победнику конкурса за најбољу кратку причу на српском језику. Овим конкурсом, који је управо завршен, СНН чува успомену на Милована Видаковића, првог српског романописца који је живео и стварао у Пешти, у 19. веку. Такође, на тај начин се књижевни ствараоци мотивишу да негују кратку причу као особен и у великој мери запостављен књижевни жанр.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …