srlaten

Свесрпски дечји сабор у Београду

Под покровитељством председника Републике Србије, Њ.Е. господина Александра Вучића, Дечји културни центар Београд, од 23. до 27. маја, организује СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР, следећи напоре развијања осећања припадности матици земљи код деце у расејању. Деца српског порекла узраста од 10 до 14 година из Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Румуније и Црне Горе боравиће у породицама ученика ОШ „Старина Новак“ из Београда.

Нашим гостима добродошлицу пожелећемо концертом у Дечјем културном центру Београд у знак прославе „Дана Ћирила и Методија“ након чега ће аутобусима обићи и боље упознати Београд, а за крај дана присуствовати Свечаном пријему у Храму Светог Саве. Другог дана програма, на Калемегдану ће бити организован програм „Београд кроз векове“, шетња центром града, стручно вођење кроз Дом Народне скупштине Републике Србије као и обилазак Музеј аутомобила. Последљи дан сабора деца ће посетити Образовно-културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу.

Пројекат је усмерен према српској деци у региону, а у наредним годинама и према српској деци из дијаспоре. Кроз садржаје посебно припремљене за њих и дружење са ученицима из београдских основних школа, поред едукације, оствариће се повезаност и осећање припадности српском национу. Циљ је да деца заволе земљу свог порекла, да науче и проговоре српски језик, упознају знаменитости Србије, културне тековине и историју.

Покровитељи манифестације: Председник Републике Србије, Град Београд, Министарство спољних  послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарство провете, науке и технолошког развоја, Дом Народне скупштине Републике Србије и Установа за унапређење економске, научно-техничке, културне и спортске сарадње између Републике Српске и Републике Србије.

Генерални спонзор манифестације: Поштанска штедионица

Пријатељи манифестације: Храм Светог Саве, ТОБ, ТОС, ОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу, Посластичарница Петковић, Музеј аутомобила и Industrial Automation.

Медијски пријатељи: РТС, Студио Б, Политикин Забавник, Илустрована Политика и Вечерње Новости.

(Извор: ДКЦ Београд)

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …