srlaten

Свесрпски самит – мрежа пословне и академске дијаспоре

Свесрпски самит у Цириху први је окупио пословну и академску дијаспору и повезао је са привредницима Србије и Швајцарске, али и са пословним круговима широм света, истакнуто је у ПКС, на конститутивној седници Управног одбора Свесрпског самита 2017.

10-10-2016-kuosm

Дијаспора је, кроз Свесрпски самит, показала да има своју мисију и виши циљ, да може да се окупи око пројеката од националног значаја у области привреде, науке, културе и да директно помогне развој домаће привреде, рекао је Мирослав Милетић, потпредседник ПКС, у обраћању представницима дијаспоре. Потпредседник ПКС очекује да ће Управни одбор самита својим радом отворити ново поглавље заједничких активности српске дијаспоре и матице. Милетић подсећа да је 1. Свесрпски самит одржан у јуну 2016. године у Цириху постигао одличан резултат и премашио сва очекивања посебно на бизнис и академском форуму, као и по броју излагача и учесника.

На седници УО представљен је нацрт агенде за 2. Свесрпски самит који ће бити одржан у Цириху наредне године, а ПКС ће, као и прошле године подржати организацију тог важног привредног догађаја.

Стојан Стевановић, оснивач и председник Свесрпског самита, рекао је да је прошли Самит био иззетно успешан и убеђен је да ће наредни самит бити још садржајнији, са још бољим пословним резултатима. Удружење српских привредника Швајцарске већ је закуплио простоор од 3000м2 у хали Диетикон у Цириху, додао је Стевановић.

Свесрпски самит, како је истакнуто на седници УО, настоји да повеже и умрежи више од пет милиона Срба из 100 земаља света и безмало 1.200 клубова и удружења. На 1. Свесрпском самиту учествовали су представници Срба из 17 земаља света и око 70 излагача. Одржана су 4 форума – бизнис, академски, медијски и омладински, Сајам домета матице и дијаспоре, као и низ пратећих манифестација.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …