srlaten

Свети Сава у Ћириландији

Извор: АКУД Коло, Копар

Данас широм белог света,
свугде где се српски збори,
Ускликнимо Светом Сави
побожна се песма ори.
Данас свака српска кућа,
уз молитве Богу свете,
Светом Сави свећу пали
и зелене венце плете.
Данас Срби, сви и свуда,
славе једну исту славу:
прослављају светитеља
свога српскогСветог Саву.

 

Ово је само једна од песмица посвећених првом српском архиепископу и просветитељу коју смо на Савиндан чули на представи посвећеној Савиндану а коју су припремила деца и учитељице из школе српског језика Ћириландија, која већ 9 година постоји у  оквиру АКУД Коло из Копра (Република Словенија), а под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. Деца су се приремала, као и сваке године, неколико недеља пре учећи, на креативан начин, о животу малог Растка, о  његовим заслугама и вредностима које је оставио у наслеђе нараштајима наше деце у Србији, региону, дијаспори али и смишљајући приче и песмице о томе како замишљају Светог Саву данас, шта би им рекао и саветовао. Деца су наступила у традиционалној српској народној ношњи, свечана приредба је отворена онако како и приличи великом догађају, Светосавском химном коју су на бини запевала сва деца која похађају школу и фолклор. Било је мало треме коју су врло брзо савладали, а за труд су били награђени громогласним аплаузом присутне публике. Следила је представа у којој су деца представила житије Светог Саве. Учествовали су како најмлађи чланови из групе Колце, стари од 6 до 9 година као и старији Омладинци, старости од 10 до 15 година.

Приредба је привукла пажњу и Српског културно центра из Пуле тако да су деца позвана да понове представу, запевају и заиграју и у Пули, 2. фебруара 2019. и увеличају и њихову свечану академију поводом прославе Савиндана.

У вечерњим сатима су деца, као и сваке године, традиционално наступила и у рециталу који је одржан у Храму Светог Саве у Копру и тим наступом заокружила један врло леп дан посвећен нашем првом архиепископу.

Изузетно лепо искуство за сву децу, учитеље и публику прослава Савиндана остаће у лепом сећању а приче и песмице о најомиљенијем дечјем свецу, који даноноћно бди над њима наставиће да читају и слушају и након празника.

Шта је ЋИРИЛАНДИЈА?

Ћириландија је земља ћирилице а за пут до те „државице“ постоји само карта у једном смеру! Дођеш, видиш, останеш! Школа српског језика, у оквиру АКУД Коло из Копра, је једина такве врсте на просторима Словеније која у континуитету делује већ пуних 9 година. Препознатљив креативно едукативан начин рада где деца, из треће генерације наших досељеника на овим просторима, путем пројектног учења стичу знања о културном наслеђу својих предака постао је познат широм региона и дијаспоре. Резултати рада су видни на многе начине: збирке изданих литерарно ликовних радова деце, интерактивни календар, видео анимација, учешћа на мноштву литерарно ликовних конкурса широм Србије и Републике Српске, бројне награде, похвалнице, захвалнице, поклон-књиге.

За богат програм школе, рад, труд и ентузијазам посебно је заслужан стручни кадар:

др Весна Бајић Стојиљковић, кореолог и етномузиколог, струћни вођа АКУД Коло,

проф. Нада Чупковић– прва наставница школе, вођа, организатор и координатор Ћириландије, главни покретач идеје пројектног учења у школи као и организатор разних пројеката у којима школа учествује,

проф. Јадранка Вукосављевић Бети– сарадница у пројектима и вођа наставе српског језика са две групе деце различитог узраста,

проф. Сандра Алиспахић Ђурић– наша нова сарадница у пројектима и једна од наставница српског језика.

Оно што одликује овај изузета кадар је не само стручност на подручју рада са децом на очувању језика и фолклора већ и жеља да своја знања и искуства несебично деле са другим друштвима у Словенији и подстакну их да раде са децом и на подручју очувања језика а не само плеса, фолклора. Тако је и одржан састанак са осталим друштвима на ту тему и започета сарадња са три друга друштва која су се позиву одазвала. Професорке се надају да ће се сарадња наставити на заједничким пројектима и у будућности, а највећа жеља Друштва је да школа опстане и прерасте у нешто много веће и за наше припаднике у Словенији и словеначкој Обали значајан културни и образовни центар.

Check Also

Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају …