srlaten

Светлост Теслиног дела

На данашњој конференцији за новинаре у Галерији науке и технике САНУ, заменик директора владине Канцеларије за дијаспору и председник Организационог одбора за подизање споменика Тесли, Александар Влајковић најавио је да ће споменик познатом научнику Николи Тесли, рад академика Николе Коке Јанковића, бити постављен у септембру поводом 70 година његове смрти, на Лонг Ајленду, испред његове лабораторије.

Теслина лабораторија у Шорхему, у Њујорку бити претворена у национални музеј Николе Тесле у САД где ће млади из САД, али и целог света моћи да дођу да размене знања и искуства у областима технике, али да ће моћи да се забаве у будућем „Tesla World“-u.

„Сигурни смо да ће непосредно уз Теслину лабораторију поново бити подигнута и Теслина кула Ворденклиф, која је срушена 1917. године“, рекао је Влајковић.

Он је додао да ће споменик Тесли бити привремено постављен у зони Кнез Михаилове улице 35, а да је жеља организатора ове иницијативе да се реплике споменика Тесли поставе и у другим градовима. Реплика споменика биће највероватније постављена у Филаделфији,  поводом 200 година доласка Срба у Америку, а ускоро би требало да почну и  преговори са властима градова у којима је Тесла живео и стварао – Будимпешти, Бечу, Паризу, Чикагу, Питсбургу, да се на одговарајућем месту постави по један споменик великом српском научнику. Истовремено, постоји могућност да се исти споменик постави и у градовима у којима Тесла никада није боравио – Москви, Пекингу, Сиднеју, рекао је Влајковић

У Галерији науке и технике САНУ, сутра увече биће отворена изложба „Светлост Теслиног дела“ у организацији Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије и Уметничке галерије „Радионица душе“.

Изложба аутора Момчила Моше Тодоровића, која ће у Београду трајати само седам дана, биће наредног месеца приказана у Њујорку у згради Мисије Србије у Уједињеним нацијама када ће бити откривен и споменик Тесли.

У поставци се налази 40 ликовних радова еминентних српских сликара, инспирисаних Теслиним ликом и делом.

Покровитељи и организатори догађаја су – председник Србије, Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Галерија науке и технике САНУ и Уметничка галерија „Радионица душе“.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …