srlaten

Светосавље у Македонији

Светосавске свечаности посвећене оснивачу Српске православне цркве, њеном првом архиепископу, српском просветитељу, лекару, књижевнику, дипломати Светом Сави одржане су широм Македоније, у готово свим срединама где живе Срби.

Дан Светог Саве, 27. јануар, у Македонији је национални празник Срба утврђен законом, а централна свечаност одржана је у Скопљу.

Свечаној Академији присуствовали су премијери Србије и Македоније Ивица Дачић Никола Груевски, министар правде Владе Србије Никола Селаковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору Владе Србије Александар Влајковић, председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору Александар Чотрић и заменик министра културе Македоније Драган Недељковић, који у својству домаћина поздравио госте.

Премијер Дачић је на свечаности поручио да Србија жели и даље да буде најбољи пријатељ македонском народу и македонској држави.

„Овде у Македонији желим да кажем оно што је и Свети Сава говорио – љуби ближњег свог, а ми немамо више ближњег осим Срба и Македонаца и осталих народа из бивше Југославије“, рекао је премијер Србије.

Дачић је Србима који живе у Македонији поручио да су показали зрелост када су дан Светог Саве изабрали за свој државни празник, јер је, како је указао, светосавље суштинска филозофија која враћа моралу и суштинским вредностима.

„Овде у Македонији је више него очигледан пример како се може побољшати пријатељство и међусобно разумевање, јер делимо заједничку прошлост, али и визију будућности у ЕУ“, истакао је Дачић.

Премијер Македоније Груевски је рекао да две суседне државе раде на унапређењу међусобних политичких, економских, културних и свих других односа. Захвалио се на ангажовању Срба у Македонији од којег, како је истакао, сви грађани имају користи.

„Српски народ је значајан и неодвојиви део мултиетничког и мултикултурног мозаика Републике Македоније“, истакао је македонски премијер.

У надахнутој беседи о Светом Сави, српски министар правде и државне управе Никола Селаковић, рекао је да је било Срба и пре Саве, али да Срби после Саве никада нису били исти. Било је оних који су тежили да досегну висину као што је досегао Свети Сава, али, како је рекао, ниједном није успело оно што је њему.

„Свети Сава је био испред и изван свог времена. А како је пре више од 700 година зацртао пут српском народу он траје и данас. Када су га на кратко напуштали није им се добро писало“, нагласио је Селаковић.

После пригодних речи изведен је врхунски уметнички програм који је преносила Македонска телевизија.

Свети Сава обележен и у Куманову, Тетову, Кучевишту …

Свечане академије посвећене Светом Сави одржане су и у Куманову, Тетову, Кучевишту и у другим градовима у Македонији. На свечаности у препуној сали Народног позоришта у Куманову славску честитку у име Владе Србије и Канцеларије за дијаспору пренео је Александар Влајковић, који је притом нагласио да је и Влада Србије и њена Канцеларија увек са својим народом и да ће учинити додатне напоре да везе са расејаним српством ојача. Србе у Македонији је позвао на јединство и међусобну сарадњу и да превазиђу поделе које још трају.

У културно-уметничком програму учествовали су драмски уметници из Београда Горица Поповић и Горан Султановић, а ученици из Куманова и Скопља представили су се музичким и драмским програмом, који је потврдио високе уметничке вредности младих српске заједнице.

Заменик директора Канцеларије за дијаспору говорио је и на скуповима посвећеним Светом Сави у Тетову, присуствовао сечењу славског колача у цркви Светог Спаса, а у српској школи Ћирило и Методије у Кучевишту поделио ђацима књиге и дискове о светосављу.

Представници скупштинског Одбора за дијаспору уручили су представницима Демократске партије Срба у Македонији на поклон монографију о историјату парламентаризма у Србији и позвали их да присуствују Јавном слушању у Скупштини Србије, које ће бити одржано 14. фебруара, на тему „Политичка и друга права српског народа у региону“.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …