srlaten

Светосавска академија у Цириху

Извор: РТС

Свети Сава – школска слава, обележена je и у Цириху. Ученици др Мишка Јовановића одржали су свечану академију „Традиција је у нама“, у сарадњи са сестрама Гобовић, познатим чуваркама традиције, културе и наше народне баштине коју негују кроз етно и поп музику.

„Сваке године се трудим да наша акдемија буде другачија од онога што је већ виђено. Тако је било и ове године, где смо померили све границе и у госте позвали сјајне уметнице, сестре Гобовић, које су заједно са ученицима извеле неколико песама о Светом Сави, док су ученици рециталом, драмским и музичким игроказима и кореографијом одушевили све присутне. Програм је обележио и један чудесни времеплов, којим смо се вратили из времена Немањића у наше савремено доба. У томе су нам помогле сјајне близнакиње Гобовић које су на крају извеле неколико дечијих песама, које су саме написале, компоновале и посветиле малишанима. У вечерњим часовима је приређен још један концерт етно музике за родитеље и све наше људе који живе у Цириху и целој Швајцарској“, јавља за РТС др Мишко Јовановић.

Сјајне сестре Гобовић својом музиком и анђеоским гласовима, изазвале су плиму емоција, оплемениле душе наших људи у расејању, указале на корене одакле потичемо и богату културну музичку баштину.

Поред Светосавске академије Традиција је у нама, приређен је сјајан концерт за родитеље и публику у једном сјајном простору књижари – галерији Фреска Драгана Ђерића у коме се негују књижевност, култура, традиција, православље и духовне вредности.

Ове две дивне уметнице су одушевиле све присутне песмама: Хајде Јано, Дунавка, Ружо румена, Пробуди се Стојане, Вече девојачко, Јутрос ми је ружа процветала и др. Њих су пратили прави музички зналци својим хармоникама и изузетни музичари Милован Крговић и Дејан Миловановић.

Сјаним сценским наступом и анђеоским гласовима харизматичне близнакиње Марија и Марина одушевиле су публику у Цириху. Ово је био и начин да се ученицима и родитељима представи наша богата музичка ризница, промовише наша култура и традиција, а сестре Гобовић су прави амбасадори наше културе како у Србији, тако и широм Европе и света.

Др Мишко Јовановић са поносом истиче да је његова мисија успела и да ће се и у наредним годинама трудити да иде светосавским путем и негује наш језик, традицију, културу, музику и уметност, на шта указује и назив овогодишње академије Традиција је у нама.

Академији и концерту су присуствовале и конзул, први саветник Ивана Лазаревић и вицеконзул Мира Михаиловић из Генералног конзулата Републике Србије у Цириху. Сви ученици су награђени дипломама и књигама, а задовољни и поносни родитељи су великим аплаузом испратили све учеснике овогодишње академије у Цириху.

 

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …