srlaten

Светосавска академија у Марибору

Свештеници православне општине Марибор и чланови Српског културног друштва Марибор из престонице словеначке Штајерске први пут су ове године Светосавском академијом обележили школску славу – Светог Саву. Централна прослава одржана је 24. јануара у просторијама завода Антона Мартина Сломшка у Марибору.

maribor
Фото: Штајерске новице

Млади српског порекла, уз потпору свештеника Православне општине Марибор, организовали су духовно дружење у част Светог Саве, духовног оца, цркве, школе и историје православног народа.

У програму су учествовали чланови Српског културног друштва Марибор, чланови руског културног друштва »Калинка« из Чаковца, »Дуо Понте« из Марибора, Милада Калезић, прва дама словеначке глуме и више уметничких група из Марибора. Свечану академију отворила је Милада Калезић, позната словеначка глумица, а својим наступом манифестацију су увеличали чланови руског говорног подручја »Калинка« из хрватског Међимурја, који су у оригиналним руским ношњама певали познате руске песме.

Академији су присуствовали, поред многобројних Срба из Словеније и Аустрије, свештеници Саво Косојевић и Милан Јовановић, Недељко Поповић, председник Српског културног друштва Марибор и Раде Бакрачевић, председник српског културног друштва Штајерска заједница из Марибора и Граца као и велики број Словенаца из овог дела Словеније. Догађај је посвећен првом српском архиепископу Светом Сави, утемељивачу српске цркве, државе, школства, и највећем српском просветитељу. Његово дело и данас зрачи истом снагом и мисијом као некада.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …