srlaten

Светосавска Академија у Пекингу

Светосавска Академија, свечаност којом је обележен Дан Светог Саве, одржана је и у главном граду Кине 2. фебруара у амбасади Србије. Прослава Савиндана постала је традиционална манифестација, која се обележава од 2010. године, откако је основана допунска школа на српском језику у Пекингу, једина на подручју Азије.

Председник Удружења „Србија и пријатељи“ Зоран Богдановић каже да, поред Светосавксе Академије, Срби који живе у Кини организују још неколико великих манифестација попут прославе Српске нове године, Ускршњег доручка и Фудбалског турнира „Милу куп“ у част Боре Милутиновића.

„Од када смо основали Удружење у септембру 2010. године, значајно смо омасовили наше чланство, а свака манифестација коју самостално или у сарадњи са Амбасадом Србије организујемо, све је боље посећена. Ми који живимо и радимо у Кини изузетно смо поносни што наша једина допунска школа на српском језику у Азији већ четврту годину наставља с радом“, каже Богдановић.

Према проценама Амбасаде Србије у Пекингу, у Кини привремено борави око 350 наших грађана, међу којима су најзаступљенији привредници и трговци, синолози запослени код страних или наших послодаваца, студенти и постдипломци, фудбалски и тениски тренери и спортисти.

Српска допунска школа има 15 ученика. Наставу држи учитељица Наташа Радосављевић, лектор српског језика на Универзитету у Пекингу.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …