srlaten

Светосавска академија у Скопљу

Извор: Танјуг, РТРС

Светосавском академијом у Скопљу обележен је 27. јануар, Национални дан Срба у Северној Македонији. Светосавска академија под покровитељством Председника Републике Србије и Владе Северне Македоније одржана је у Македонском народном позоришту, у организацији Српског културног центра.

Извор: Танјуг, РТРС

Свечаности су присуствовали председник Владе Републике Северне Македоније, Оливер Спасовски, генерални секретар Председништва Републике Србије, Никола Селаковић у својству личног изасланика Председника Републике Србије. члан Председништва БиХ, Милорад Додик, амбасадорка Душанка Дивјак Томић, и амбасадор Руске Федерације, Сергеј Баздникин.

Генерални секретар Председништва Србије Селаковић пренео је поздраве Председника Републике Србије, Александра Вучића уз поруку братске љубави и подршке.

Оливер Спасовски је рекао да дело Светог Саве инспирише и осам векова након његове смрти, те да он припада свим хришћанима без обзира у којим државним границама живе.

„Када кажемо да дело Светог Саве инспирише, имамо у виду и наше опредељење да градимо и негујемо друштво једнако за све“, рекао је Спасовски у Македонском народном театру поводом обележавања 27. јануара, Националног дана Срба и додао да дело Светог Саве инспирише да се гради друштво уз поштовање свих етничких заједница. У програму Светосавске академије учествовао је Оркестар Копнене Војске Србије, мешовити хор Војске Србије, Јадранка Јовановић, Бора Дугић и други. Светосавску беседу говорио је професор Дарко Танасковић.

Светосавска повеља Милораду Додику

На Светосавској академи у Скопљу свечано је уручена Светосавска повеља Милораду Додику. У образложењу, између осталог стоји, да се Светосавска повеља додељује Додику за изузетан допринос афирмисању српског националног питања у целом региону и за значајан допринос у очувању српства и српске културе и традиције у Северној Македонији.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …