srlaten

Светосавска академија у Вићенци

Извор: Савез Срба у Италији

У Парохији ,,Светог Луке“ у Италији, 27. јануара, свечаном литургијом, коју је држао парох прота Далибор Ђукић и рецитовањем пригодних песмица, како ђака Српске допунске школе, тако и остале српске деце у овом делу дијаспоре, обележен је празник ,,Свети Сава“.

У театру ,,Астра“ у Вићенци, 9. фебруара, у организацији Парохије ,,Светог Луке“ и Српске допунске школе ,,Свети Сава“, одржана је свечана академија. Посебна част је била угостити професоре и ђаке Српске православне опште гимназије ,,Кантакузина Катарина Бранковић“ из Загреба.

Програм је започео заједничком изведбом химне Светом Сави свих учесника. Академију је отворио прота Далибор Ђукић, после чега је свечану беседу држао протојереј ставрофор Слободан Лалић. Након тога, следио је академски програм загребачких гимназијалаца. Публика је уживала у узвишеном извођењу Ракићеве ,,Симониде“, Попине ,,Жиче“ и других врхунских дела наше књижевности везаних за Немањиће и самог Светог Саву. Овакав програм је био право духовно освежење за Србе у овом делу света.

Одмах затим, представили су се ученици наставних пунктова (Скија, Тори Ди Квартезола, Алонтеа, Вићенце и једна ученица из Роверета) професора разредне наставе Иване Марјановић. Кроз колаж рецитала, игроказа и песама о Светом Сави, домовини и ћирилици, опоменули су све присутне на важност српског језика и чување свог порекла. Публика је уживала у ђачком певању песама ,,Анђео мира“, ,,Маријо славна“ и ,,Ми смо деца неба“. Овај део програма се завршио рецитовањем учитељице Иване.

 У трећем делу приредбе, наступили су ђаци наставних пунктова које је спремала Јелена Јовановић, професор српског језика и књижевности. Ученици из Арзињана, Валдања и Басана су песмама, историјским чињеницама и кратким драмским текстом о Светом Сави, увели су публику у причу о Немањићима. Мали глумци из Вићенце су нас у својим уверљивим костимима, уз средњовековну музику и слике са видео-бима, одвели у доба давне Рашке, кроз адаптирану причу Светлане Велмар Јанковић ,,Златно јагње“. Старија група ђака из Арзињана, заокружила је програм драмским текстом о Растковом замонашењу и мирењу браће.

Упечатљива је била завршница када су на бину изашли сви ученици певајући ,,Ово је Србија“, док су се иза њих, на великом платну ређале слике природних лепота, манастира и великана наше домовине.

На самом крају, свим присутнима се обратила Ивана Стојиљковић, генерални конзул из Трста, захваливши се на програму, који је, како је рекла, пробудио у њој снажне емоције. Такође је изразила захвалност родитељима, ђацима и учитељима што негују српски језик и чувају своје порекло. На крају, пожелела је да Свети Сава осветли путеве српској деци.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …