srlaten

Светосавске свечаности у Македонији

Извор: srbi.org.mk

Дан Светог Саве свечано је прослављен у свим срединама где живе Срби у Македонији – у Скопљу, Куманову, Тетову, Охриду, Битољу и посебним приредбама у школама где се настава изводи на српском језику у Старом Нагоричану, Кучевишту, Табановцу. Централна Светосавска академија одржана је у Скопљу, у Македонском народном театру (МНТ) на којој је говорио премијер Владе Македоније Зоран Заев који је са председником Србије Александром Вучићем, покровитељ свечаности.

Светосавску беседу на академији надахнуто је одржао српски редитељ, писац и публициста Драгослав Бокан. Обратио се и лични изасланик Председника Председништва БиХ Милорада Додика, др. Синиша Каран.

Културно уметнички програм извели су чланови Симфонијског оркестра Филхармоније Републике Српске, Небојша Бабић, првак опере Српског народног позоришта у Новом Саду, музички састав Ступови, глумци Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац, Културна уметничка друштва Венац из Грачанице и Српски Вез из Куманова…

На свечаној академији на којој су били и високи представници Републике Србије, БиХ, Републике Српске, амбасадори, Заев је истакао да му представља посебну част што је део академије посвећене једној од најсветлијих и најсветијих личности у историји српског народа, Светом Сави.

Част није само због тога што имам прилику да се обратим пред припадницима српске заједнице у Републици Македонији, као и пред угледним гостима из Републике Србије и Републике Српске на овој свечености, већ и због тога што дело Светог Саве инспирише и осам векова после његове смрти, рекао је премијер Заев.

Истакао је да је опредељење грађана Македоније „да граде и негују друштво једнако за све, друштво различитих грађана које развијају и успостављају међусобно поштовање међу свим етничким заједницама у земљи уз истовремено признавање етничких, националних, верских и културних разлика“.

,,Где год да живите знајте да држава Србија мисли и брине. Где год да живите знајте да је ту Србија, да зна да постојите и да жели да буде део вашег живота“, поручио је у обраћању на свечаној академији Скопљу изасланик председника Србије и министар одбране Александар Вулин.

Честитајући славу у име председника Србије Александра Вучића, Вулин је подсетио на највећи наук који нам је свети Сава дао – „узми брата за брата, измири нас, бар тог дана“.

„Можда је то највећи наук који је славни светитељ оставио сваком од нас. Некад на радост и понос, некад на стид, кад нисмо достојни овог великог и славног наука“, рекао је Вулин.

Поручио је да Срби где год да живе воле земљу у којој су се родили, а народи са којима живе могу и треба да их цене, да их воле и да уче од њих. Баш као што Срби, где год да живе са народима са којима живе те људе воле, цене и уче од њих.

Поручио им је да воле и чувају своју Македонију, баш као што воле и чувају своју Србију.

Честитајући Савиндан, Вулин је свима пожелео срећу и здравље, али пре свега да никада не сметну са ума највећу поуку великог свеца – „нико вас никада неће волети колико ће вас волети они са којима делите име, језик и веру“.

27.01.2019 Folklor KucevisteМакедонски председник Ђорђе Иванов честитао је национални празник Свети Сава припадницима српске заједнице у Македонији, истучући њихов допринос развоју македонског мултиетничког и мултикултуралног друштва.

„Припадници српске заједнице својим језичким, етнографским и културним особеностима обогаћује наше мултиетничко и мултикултурално друштво стално доприносећи напретку Републике Македоније”, наводи се у честитци.

Како је истакао Иванов, захваљујући српској заједници у Македонији, као и македонској у Србији, Македонија у свом северном суседу има приајатеља.

Одбору за дијаспору и Србе у региону Народне Скупштине Републике Србије, додељена је Светосавска Повеља Српске Заједнице у Македонији. Повељу је примио Председник одбора, Миодраг Линта.

У обраћању присутним високим гостима и бројним сународницима на академији Линта се захвалио Српској заједници на високом признању.

Истакао је да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону и у наредном периоду учинити све што је у његовој моћи да помогне опстанак српског народа у Македонији и пружи пуни допринос његовог националног  и културног идентитета.

Линта је поручио Србима у Македонији да буду сложни и јединствени и да буду поносни на своје српско порекло, језик, писмо, обичаје и традицију.

 

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …