srlaten

Светосавски бал у Бечу

Извор: РТС

У бечком хотелу „Шенбрун“, надомак познатог дворца, одржан је 19. Светосавски бал који је окупио бројне госте из политичког, јавног и културног живота, као и представнике српске заједнице у Аустрији.

Bal-u

Светосавски бал, који су организовали Српски центар и Заједница српских клубова у Бечу и овог пута је заблистао у свом најбољем сјају разноврсног програма, вешто пробраних учесника и угледних гостију. Председник Српског центра и обнављач традиције одржавања овог бала Милорад Матевић је са епископом аустријско- швајцарским Андрејем упалио славску свећу, након чега је нови црквени хор извео Светосавску химну.

Програм бала је и ове године водио је глумачки пар Аница Добра и Слободан Бода Нинковић.

Према устаљеној традицији извођењем „Српског кадрила“ композиције коју је написао Јохан Штраус млађи, по налогу кнеза Милоша Обреновића, који је и први пут изведен пре 170 година на балу у Бечу, почео је званични балски програм.

Композицију су пратиле и сплет градских игара Српског културно- уметничког друштва „Карађорђе“, а наступило је и Културно- уметничко друштво „Бранко Радичевић“.

Изласком плесне школе „Имерфол“ на плесни подијум као и свирком оркестра Војкана Борисављевића дочарана је права балска атмосфера.

Част да ове године отвори бал припала је министру за рад и социјална питања Аустрије и кандидату Социјалдемократске партије Аустрије на предстојећим председничким изборима у Аустрији Рудолфу Хундсторферу.

„Ви сте део ове државе, овог града и део наше културе. Нека буде бал“, рекао је Хундсторфер.

Заједничким извођењем песме „Добра вам ноћ пријатељи“ госте су поздравили и солисти овогодишњег бала Иван Босиљчић, Биљана Крстић, Јелена Томашевић, Биљана Пековић и Ранко Јовић.

Раскошне балске хаљине, испуњени плесни подијум и разноликост солистичких наступа и репертоара биле су слике које су смењивале на овогодишњем балу.

Како би и сликовито дочарали историјско присуство Срба у Бечу, студенти су обукли костиме Бранка Радичевића, Вука Стефановића Караџића, као и творца „Српског кадрила“ Јохана Штрауса млађег.

Светосавском балу присуствовали су изасланик председника Србије Недељко Пењковић, амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић, заменик градоначелника Беча Јохан Гуденус, као и лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе.

Лабовић је, у изјави Танјугу, истакла да је Светосавски бал веома битан јер, не само да негује дугу традицију Срба у овој земљи, већ приказује Аустријанцима на богату културу наше земље.

Према речима директорке Туристичке организације Србије, овакве манифестације помажу да се скрене пажња на Србију и њене туристичке понуде, које је Туристичка организација представила на балу.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …