srlaten

Светосавски бал у Бечу

У Бечу је у суботу, 24. јануара 2015, у  хотелу „Паркхотел Шенбрун“ , одржан традиционални „Светосавски бал“. Oсамнаести бал по реду организовали су Српски центар и Заједница српских клубова, Беч.

svetosavski bal

Овогодишњи 18-ти по реду Светосавски бал био је један од најгламурознијих са великим бројем угледних гостију и учесника, а приустовалаје  и изасланица председника Србије Томислава Николића, Јасмина Митровић Марић. Епископ аустријско-швајцарски Андреј је рекао да је Светосавски бал превазишао сва његова очекивања, и истакао да је српски народ имао дугу и тешку историју, али да је успео да сачува своју традицију и културу што показује и Светосавски бал који се одржава у Бечу.

Након интонирања Светосавске химне госте је поздравио у име организационог одбора и иницијатор традиције српских балова у Бечу Милорад Матеовић, који се захвалио свим званицама и гостима. Након традиционалног позива „Нека буде бал“ уз прве тактове валцера на подијуму су се нашли први парови. Српски центар је пре 18 година обновио традицију одржавања некадашњег Славенског бала чији је покровитељ био Милош Обреновић.

Имавши идеју да тада окупи виђеније Србе у главном граду Аустрије, Обреновић је 1846. године то по први пут и урадио. У намери да и Срби иду у корак са културом западне Европе он је наложио Јохану Штраусу млађем да напише композицију специјално за тај повод, када је по први пут и изведена. Тако је настао чувени Српски квадрил који је неизоставни део сваког бала. Догађај који је у знаку традиције и првог српског архиепископа Светог Саве, прати и балски гламур у корак са сезоном балова у главном граду Аустрије.

Светосавски бал је увек и прилика да се подсети на важне историјске везе Србије и главног града Аустрије и бројне знамените Србе који су живели у Бечу. Програм овогодишњег бала водила је на српском и немачком језику глумица Аница Добра.

У програму су наступили глумац Иван Босиљчић, оперска певачица Сузана Шуваковић, музицки уметници Биљана Пековић, Чеда Марковић, Ранко Јовић и Зорана Гуга, као и солисти АКУД „Лола“, у пратњи оркестра Војкана Борисављевића, а градске игре извела су бечка културно-уметничка друштва „Бранко Радичевић“, „Карађорђе“ и „Стеван Мокрањац“.

Овогодишњем балу присуствовали су, између осталих, амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Кокић, у име бечке министарке Сандре Фрауенбергер посланица у скупштини града Беча Аница Мацка-Дојдер и Манфред Мацка шеф президијалне секције у Уреду савезног канцелара,  посланик у скупштини града Беча Едуард Шок, војни изасланик Србије, потпуковник Горан Јеремић, и  војни изасланик Босне и Херцеговине Слободан Танасијевић као и  њихове колеге из бројних земаља, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић , председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић, шеф Националног ансамбла “Коло” Владан Животић и власник дневних новина “Вести” Душан Видаковић, глумац Петар Стругар.

Изасланица председника Србије нагласила је да овакве манифестације, као што је овај бал народ који је у расејању држе у заједништву са матицом, и да је због тога важно њихово одржавање. Јасмина Митровић Марић је додала да је, такође, веома битно што је бал посвећен зачетнику српске школе, што је метафора за окупљање српског народа око Светог Саве.

Детаљан извештај о овогодишњем Светосавском балу можете прочитати на званичној презентацији: svetosavskibal.wien

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …