srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Светска православна књижевна награда

извор: РТС

Богородица Тројеручица је једина књижевна награда православног света коју Фондација „Иванка Милошевић“ из Чикага додељује од 2001. године. Именован је овогодишњи Савет за доделу награде а победник ће бити проглашен на Видовдан у Српској народној библиотеци у Чикагу.

Управни одбор Фондације Иванка Милошевић из Чикага, именовао је Савет за своју Светску православну књижевну награду Богородица Тројеручица за 2013. годину.

 и Ганчо Савов.Богородица Тројеручица је једина књижевна награда православног света, коју Фондација додељује од 2001. године.

У Савет су именовани Матија Бећковић, Јован Делић, Мирослав Егерић и Александар Јовановић из Србије, Ана Бландијана из Румуније, Ганчо Савов из Бугарске и Иван Чарота из Белорусије. Чланови Савета предлажу кандидате Управном одбору Фондације, који бира лауреата.

„Добитник Награде ће бити традиционално проглашен о Видовдану у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић у Чикагу, седишту Фондације. Награда ће бити уручена на посебној свечаности на јесен у Београду“, изјавила је Драгица Милошевић, оснивач и председник Фондације.

Песник Ђорђе Николић, уметнички директор Фондације Иванка Милошевић, рекао је „да се награда додељује за целокупно књижевно дело православним песницима чија је поезија надахнута духом православља, непресушним извором просвећености.“

Награда се састоји од иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Повеље, штампања књиге и новчаног дела.

Досадашњи лауреати награде Богородица Тројеручица, која се додељује искључиво књижевним ствараоцима православне вероисповести, су Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Атанасије Јевтић, Андреј Вознесенски, Амфилохије Радовић, Бела Ахамдуљина, Ана Бландијана, Слободан Ракитић, Љубомир Симовић, Милосав Тешић, Иван Чарота.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …