srlaten

Светски дан поезије у Бечу

У свечаним просторијама Амбасаде Републике Србије у Аустрији, 21. марта 2018. године, на Светски дан поезије, одржано је „Вече најлепших стихова“ у организацији Просвјетиног „Клуба младих уметника“ и српске Амбасаде у Бечу.

Млади аутори и љубитељи књижевности изводили су припремљена дела уз пратњу креативних импровизација на виолини познате виолинисткиње Тање Пауцановић. Публика је имала прилику да чује и нека од најлепших дела домаће и светске књижевности, као на пример „Ако“ Рађарда Киплинга, мисли о Србији Оскара Давича, али и стихове великог руског песника Јесењина.

Публику су кроз програм водиле новинарке Катарина Станисављевић и Ања Рудић, а сам догађај је улепшао и кратак наступ Теодоре Шпирић, младе певачице из Беча.

„Овај догађај је једна дивна прилика да се окупе млади сународници у иностранству који чезну за нашом културом и прелепим речима наших старих и нових песника. Са песничких вечери које организује Клуб младих уметника сви увек оду пуних срца и душа“, изјавила је млада песникиња Кристина Томић.

Након извођачког дела вечери уприличено је коктел-дружење на коме су учесници заједно са званицама размењивали утиске и анализирали дела која су извођена, разговарали о изазваним емоцијама и инспирацији. У духу празника, осмишљен је и поклон за све госте – свако је добио прилику да извуче један од припремљених увезаних свитака са неким лепим цитатом познатих аутора српске и светске књижевности.

„Након пар месеци смо поново у Амбасади где настављамо ову лепу сарадњу и где се увек осећамо као код куће. Данашњи дан је изузетно важан јер данас цео свет слави поезију. Том слављу и ми дајемо допринос нашим вечерашњим окупљањем. И не заборавите – врата „Клуба младих уметника“ су увек отворена за све младе бечке уметнике и креативце“, поручује организатор Урош Уљаревић, млади писац и инжењер електротехнике.

  

(Извор: СПКД Просвјета Аустрија)

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …