srlaten

Сви српски монарси на Опленцу

Марко Лопушина

Посмртни остаци Марије Карађорђевић стижу у Србију 29. априла, а Александрини 9. маја. Бака и мајка престолонаследника Александра, са краљем Петром Другим, биће сахрањене 26. маја у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Како сам сазнао на Краљевском двору краљице Марија и Александра Карађорђевић коначно стижу у Србију. Посмртни остаци Марије Карађорђевић, жене краља Александра и мајке краља Петра Другог, из Лондона ће бити допремљени 29. априла. На београдском аеродрому 29. априла, тачно у 17.25, посмртне остатке краљице Марије дочекаће престолонаследник Александар и чланови краљевске породице заједно са саветником председника Србије, професором Оливером Антићем, који је један од најзаслужнијих што ће најзад бити испуњен завет краља Петра да сви Карађорђевићи почивају на Опленцу.

Последња југословенска краљица и супруга Петра Другог, Александра Карађорђевић, на тле земље на чијем је трону била, први пут ће се наћи 9. маја. Две краљице ће, заједно са краљем Петром Другим Карађорђевићем, чији су посмртни остаци допремљени у јануару, бити сахрањене, уз све државне почасти, 26. маја у породичној гробници на Опленцу. До сахране 26. маја, посмртни остаци српских краљица почиваће, заједно са телом краља Петра Другог, у дворској капели у краљевском комплексу на Дедињу.

– Све је обављено на један фин начин како се то и ради у земљама које држе до реда и своје историје – каже Оливер Антић, члан владине комисије за пренос посмртних остатака и сахрану чланова краљевске породице и саветник председника Николића. – Сагласност за пренос остатака краљице Мајке су дали краљица Елизабета и кантерберијски надбискуп.

Краљица Марија сада почива на гробљу у Грогмору, у близини виндзорског замка, где је сахрањена и њена бака, енглеска краљице Викторија. Умрла је у 61. години. По православним обичајима опело је служену у Храму Светог Саве у Лондону, који је она подигла. Тело краљице Александре придружиће се свекрвином 9. маја, након што је грчка краљевска породица дала сагласност да њени посмртни остаци буду премештени на Опленац. Мајка престолонаследника Александра никада није крочила на тле Србије и Југославије. Умрла је 1993. у Ист Сасексу у 72. години. Према сопственој жељи, сахрањена је у Атини поред својих родитеља. Доласком у ковчегу краљица Александра ће први пут стићи у отаџбину свог супруга и земљи чији је монарх била.

За исторјску државну за церемонију на Опленцу послате су из Краљевског двора бројне позивнице уваженим личностима у читавом свету, посебно у српској дијаспори. Очекује се присуство чланова краљевских породица Велике Британије, Грчке, Шпаније, Шведске, као и стотине наших људи из расејања.

– Овим историјским чином да мој отац, моја мајка и моја бака почивају у Србији испунио сам завештање мог прадеде краља Петра првог Карађорђевића, који је подигао храм и задужбину на Опленцу и пожелео да сви Карађорђевићу почивају овде у српској земљи – рекао ми је престолонаследник Александар Карађорђевић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …