srlaten

Tакмичење у сликању и цртању васкршњих јаја

Ученици Допунске наставе на српском језику у Цириху имали су прилику да слушају предавање о Миланском едикту и његовом значају на развој хришћанства у свету. Професори мр Мишко Јовановић и мр Милица Крстић дошли су на идеју да организују предавање како би својим ученицима приближили ову тематику, позвавши у госте политиколога Драгану Мандић која је одржала занимљиво предавање посвећено овом историјски и верски битном догађају.

„Пошто су недавно све школе у Србији посветиле час Миланском едикту, одлучили смо да и ми организујемо предавање на ову тему и дамо допринос обележавању овог значајног јубилеја. на значају. Деца су на предавању могла да сазнају кроз осмишљени времеплов, шта је Милански едикт, разне приче о животу и владавини цара Константина и зашто је град Ниш домаћин јубилеја.

Наша гошћа се потрудила да на један посебан начин, близак ученицима, пренесе битен појединости везане за настанак и развој хришћанства, као најраспрострањеније религије на свету“ – истакао је професор Јовановић.

Иако је ово била једна специфична и сложена компликована тема, посебно за млађи узраст ученика, они су се веома добро снашли и учествовали у предавању. Интересовали су се зашто је овај едикт тако значајан за Србију и зашто је и у ком периоду дошло до раскола хришћанства.

„Изузетно ми је драго што сам имала прилику да објасним деци зашто је ова година важна за Србију и хришћанство у најширем смислу. Деца су протеклих месеци могли да чују на телевизији о овом јубилеју, али је ипак требало да им неко то појасни на начин на који они то могу да разумеју. Дискусију смо започели од самог настанка хришћанства, где су деца показала велико знање. Верски обичаји и традиција која се љубоморно чува у овом делу Европе, допринела је доброј информисаности ученика када је живот и дело Исуса Христа у питању.

Деца су постављала разна питања и давала најразличитија запажања. Трудила сам се да им цара Константина представим кроз приче и легенде који су се везивали за његов живот, што је деци било веома занимљиво“ – закључила је Драгана Мандић након предавања.

Пошто је предавање одржано током васкршњег поста и у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу, професори су организовали такмичење у сликању и цртању васкршњих јаја. Жири су сачињавале Драгана Јеремић и политиколог Драгана Мандић. Награђени ученици су добили дипломе, а два најбоља рада су награђена и књигама: „Српске приче и легенде“ је добио Марко Јеринић, а „Српске пословице и умотворине“ Адриана Јеремић.

Награђени ученици млађег узраста су: Живковић Михајло (прво место), Живковић Викторија и Живковић Николија (друго место), Јовановић Данијел и Николић Ана (треће место).

Награђени ученици старијег узраста прва категорија су: Јеремић Адријана, Јеринић Марко и Ђуричић Борис (прво место), Ђурић Маријана, Ђурић Мирјана и Ђукић Адријана (друго место), Јовановић Стефан, Ђурић Александра, Стефан Живковић и Катарина Марковић (треће место).

„Мотиви на радовима су били различити, од уобичајених креација и шара, до озбиљних верских мотива. Честа инспирација ученика су и државни амблеми Републике Србије. Било ми је велико задовољство да оцењујем овакве радове.“ – истакла је, након проглашења победника, Драгана Јеремић.

„Драго ми је да су деца уживала како у предавању, тако и у цртању васкршњих јаја. Сваке године се трудимо да деци прикажемо нешто ново и да науче нешто са чим нису имали прилику да се сусретну. Ово је била одлична прилика да се ученици друже и прикажу како своје познавање религије, тако и своју креативност“ – додала је професорка Крстић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …