srlaten

Тамбурица као последња жеља

Извор: Наше новине

Карла и Ками Малден, ћерка и унука познатог српско-холивудског глумца Карла Малдена, у посети су Београду како би подржале иницијативу Канцеларије за дијаспору да се у Београду постави споменик и додели улица овом великану. Како су рекле Карла и Ками, оне су за неколико дана проведених у српској престоници, како веле, потпуно схватиле зашто је покојни Карл увек истицао да је српски Американац и зашто је веома држао до свог порекла и културе.

– Одушевљена сам идејом да се у земљи о којој је толико причао и коју је волео оцу ода признање. Мислим да би он био пресрећан због тога иако сам никада не би подржао такву иницијативу. Он се увек трудио да оно што ради ради најбоље што може, никада није заборавио ко је и одакле је, није радио да би скупљао захвалност иако је снимио више од стотину филмова, од којих су неки добили и Оскара, учио је Марлона Бранда послу, био је једноставан човек – истакла је поносна ћерка Карла Малден, сећајући се оца који је оставио замашан траг у Холивуду.

Српски дан у Холивуду

Према њеним речима, српска црква и православна вера имале су важну улогу у Карловом животу, од најмлађих дана, када је као дете певао у црквеном хору, па кроз цео живот.

– Сећам се да смо у кући одувек, једном годишње најмање, имали српски дан, прави српски пикник (роштиљ, прим. аут) са тамбурашима и играњем српског кола, а и када је умирао, све што је желео на крају било је да чује тамбурицу – сећа се Карла.

– Иако не говорим српски, знам о Србији доста тога. Знам обичаје, о томе се у кући водило рачуна, познајем српску кухињу, одрасла сам уз српску музику, познајем југословенску уметност. Не знам толико о политици и политичким приликама, о томе тек сада учим док се упознајем и са историјом, али познајем српску културу. Зато сам и овде, јер су ме привукли привукла култура и менталитет уз који сам одрастала – наглашава Карла, која је у Америци писац и сценариста и која је са оцем била коаутор његове аутобиографске књиге „Одакле да почнем“.

Долазак у земљу предака

Ками Малден, Карлова унука, кренула је дединим стопама: на управо завршеном Филмском фестивалу у Кану представила је свој филм.

– Филм је мој првенац и радила сам га за Амерички филмски институт у Лос Анђелесу, где сам студирала режију, али овога пута сам написала и сценарио. Он описује социјално-економско стање америчке државе кроз причу о самохраној мајци, која напушта кућу и одлази да се сналази са својим дететом. Филм траје око пола сата и на Канском филмском фестивалу приказан је у конкуренцији „Најбољи студентски кратки филм“. То није документарац већ играни филм, али је рађен у реалистичком стилу – наглашава Ками и додаје:

Ускоро улица и споменик

Канцеларија за дијаспору поднеће званичан предлог Скупштини града за покретање поступка за доделу улице са именом Карла Малдена и подизања споменика познатом глумцу. Споменик који ће бити постављен у Београду наћи ће се и у Музеју Америчке академије за филм, који је у оснивању. Малден је био један од председника Академије за филм.

– Учила сам о народу својих предака не само од мајке већ и од деде, који је умро када сам имала 22 године и као што је мама рекла, цео живот имали смо те, може се рећи праве мале културне догађаје усред Лос Анђелеса, звали смо их српски пикници и то није није могло да прође без обиља „домаће“ хране и звука тамбурице и још много ствари везаних за ову земљу, које тада нисам разумела. Зато сам одувек желела да дођем, да учим из прве руке о земљи и култури. И ето ме овде! Ово је мој први долазак у Србију и све је чудесно – наглашава Ками Малден.

Ками Малден је јуче напустила Београд, док је Карла имала намеру да обиђе Храм Светог Саве. Уместо да, како су намеравале, отпутују у Дубровник, одлучиле су да виде Турску, под којом су, како су рекле, „Срби петсто година робовали“.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …