srlaten

Темељ модерне Србије

Извор: Вести онлајн

Више од стотину гостију присуствовало је у сали Црквеног центра у Минхену пријему који је поводом Дана државности Србије у понедељак организовао генерални конзул Републике Србије у Минхену Боро Шупут.

Фото: Вести онлајн

Као домаћин пријема он је са колегама Наташом Рашевић, Аном Контић и Игором Бајићем дочекивао и поздрављао представнике конзуларног кора у Минхену, представнике институција покрајине Баварске и наше људе.

Свечаност је почела наступом Црквеног хора под управом Владимира Милосављевића, а потом се гостима обратио Боро Шупут:

– Србија 15. фебруара слави свој национални празник, који је подсећање на Први српски устанак 1804. године против Отоманског царства и ступање на снагу првог Устава Србије из 1835. године. То су били темељи модерне Србије која је своје пуно признање добила 1878. на Берлинском конгресу. Од тада па до данас Србија је тражила свој пут ка слободи и током два светска рата била на страни демократског света, а данас је на путу проналажења свог природног места у демократској уједињеној Европи.

Како се ових дана, после нешто дуже од три године службовања у Минхену враћа у Београд, Шупут је искористио прилику да захвали домаћинима и нашим људи на успешној сарадњи.

У име државних институција Баварске обратила се др Габриеле Штаунер директор Уреда Државне канцеларије Баварске и пренела честитке председника Владе Баварске Хорста Зехофера.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …