srlaten

Тешке судбине српских војника кроз слике и речи

Након два месеца трајања Јавног позива грађанима Србије, Србима у региону и дијаспори, у Галерији е-Албума сећања на наше претке из Првог светског рата, слило се са свих страна преко 700 фотографија, писама, ратних дневника, дописних карата, ордења – докумената из породичних албума потомака славних предака учесника Првог светског рата. Позив је продужен до 31. јула.
Logo-projekta-Album-secanja

У Савезу помотака ратника Србије 1912 – 1920 године истичу да је одзив је више него очекиван, „подстакли смо , покренули и успели, да учинимо видљивим појединца, тог војника, истовремено супруга , оца и брата, и све остале који су несебично дали себе како би се извојевала слобода. Свака фотографија једна прича, свака фотографија има своје име и презиме“:

Ратни дневник Љубомира Спасића из Пирота у коме пише песму „ На растанку “својој драгој: „Некада сам срећан био, И са Драгом оженио, Имао сам Драгу милу, Волео сам је као вилу“ из Солуна.

Дописница којом преко Црвеног крста мајка Спасенија Првуловић из Железника тражи информацију о свом сину.

Фотографија „ Ратници „сликана у Нишу ( скроз десно Дусан Радоњић мој прадеда 1918. година).

Два брата Николић Боривоје и Светозар из Ваве случајно су се срела у Солуну 1917.године и тада је настала ова фотографија – пише праунук из Бабушнице.

Александар Манчић је рођен и живео у селу Дојкинци, на Старој планини, општина Пирот. Војску је служио седам година, јер је био у балканским ратовима и у Првом светском рату. Био је солунац и заједно са својим ратним друговима преживео голготу, пише унук.

На https://www.facebook.com/albumsecanja страници пројекта од стране историчара, студената, младих,развија се комуникација о прецима, дивљења и поносног оглашавања.

Тим на пројекту брижно приступа сваком докумету, излазимо у сусрет сваком појединцу који нам је се јавио, а није био у могућности да скенира и онлајн пошаље фотографије. Подршка пројекту стиже са свих страна слањем фотографија, мејлова, лајковања на фб страници пројекта како из свих делова наше отаџбине тако и Срба из расејања.

Српски народ је један од најтужнијих сведока страховитог страдања у Првом светском рату, заслуге српске војске и многих појединаца за завршетак рата су огромне, а жртве које је поднео српски народ заслужују сећање, поручују из Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године.

Рок за слање фотографија на порталу http://slavnimprecima.rs/траје до 31. јула

Учините видљивим дух и дело ваших славних предака учесника I Светског рата. Учествујте у стварању Албума сећања на наше претке из I Светског рата.

Пројекат је у 2013. години подржала Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …