srlaten

Тесла из Београда иде на Лонг Ајленд

Споменик Николи Тесли који ће у септембру бити откривен испред његове лабораторије на Лонг Ајленду, у Њујорку, свечано је представљен јуче Београђанима. Биста великог америчког научника, српског порекла, изливена у бронзи, привремено је изложена у Кнез Михаиловој улици испред галерије Српске академије наука и уметаости.

Тим поводом у Галерији науке и технике отворена је изложба „Светлост Теслиног дела“ на којој су представљени ликовни радови домаћих сликара инспирисани великим научником.

Учеснике је у име Владе Републике Србије и Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону поздравио Александар Влајковић, заменик директора и председник Одбора за подизање споменика Николи Тесли. Изразио је захвалност председнику Србије Томиславу Николићу што ће 23. септембра открити споменик у Шорхему у Њујорку и што ће се тиме испунити жеља наших људи у Америци да се трајно обележи успомена на великог научника, испред јединог очуваног објекта у коме је Тесла стварао. За споменик нашег академика Коке Јанковића уметнички критичари кажу да је најлепши који је до сада направљен. Влајковић је позвао наше људе у расејању да се и у другим градовима у којима је живео и радио велики научник да се подигне исти споменик, али и у другим метрополама широм света, јер је Тесла задужио човечанство.

Свечаности је присуствовао и патријарх Српске православне цркве Иринеј, који је напоменуо да је Тесла, припадник српског народа и његове цркве, подигао име нашег народа заједно са другим великанима наше старије и новије историје.

– Име Николе Тесле много значи и овде и тамо где је постигао то што је постигао. И у ово време када враћамо углед земље који је унижен, његово име помоћи ће нам да покажемо да смо историјски, балкански и европски народ.

У име Српске академије наука и уметности учеснике је поздравио и изложбу прогласио отвореном академик Љубиша Ракић, потпредседник САНУ.

“О Тесли се у свету у најширој јавности недовољно зна. Сви уживамо у резултатима његових открића и то нас обавезује да не дозволимо да се Тесла заборави. То је посебно дуг нас, његових сународника, јер је Тесла с поносом истицао своје српско порекло и никада није заборавио народ из кога је потекао – српску нацију којом се поносио“, рекао је Ракић.

[blockquote_left] Американци спасли Теслу

Лабораторија нашег научника била би одавно измештена из Њујорка да нису помогли људи из целог света који цене лик и дело Николе Тесле.

– Лабораторија нашег научника није срушена захваљујући људима добре воље који су откупили то земљиште. Преко интернета је покренута иницијатива за прикупљање новца за откуп земљишта на Лонг Ајленду и за двадесетак дана прикупљено је 1,7 милиона долара, од поштовалаца из 108 земаља – истакао је Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору. [/blockquote_left]

Урна великог научника није на месту на коме би требало да буде. СПЦ је покренула предлог да се урна положи и подигне споменик код Храма Светог Саве, да буде уз Светог Саву и Карађорда, јег је то најбоље место за једног великог српског научника и великана какав је Никола Тесла – истакао је патријарх Иринеј.

Саветница председника Србије Јасмина Митровић Марић поручила је да је споменик поклон српског народа америчком и да ће на споменику на Лонг Ајленду писати да је Тесла амерички научник српског порекла и наш заједнички чинилац и елемент.

– Споменик ће бити симбол пријатељства српског и америчког народа, а Тесла је најбољи и највећи симбол свега тога, рекла је Митровић Марић.

Изложба је путујућег карактера и биће отворена 23. септембра у Њујорку поводом обележавања 70 година од његове смрти. Покровитељи и организатори догадаја су председник Србије Томислав Николић, Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Српска академија науке и уметности, Галерија науке и технике и Уметничка галерија „Радионица душе“.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …