srlaten

Тесла на Оксфорду и Кембриџу

Студенти, професори и декани универзитета Оксфорд, у јануару 2012 године, имали су прилике да упознају Николу Теслу и његов значај за цивилизацију. После Оксфорда, управо је уследило и предавање на Кембриџу 3. маја 2013 године.

У јануару 2012, Александар Протић, председник UNESCO клуба Универзитета Сорбона и директор меđународног пројекта « Сећање на Теслу », на позив декана најстаријег колеџа универзитета Оксфорд, одржао је предавање на првом декановом семинару, а затим и анексна предавања у оксфордским удружењима.

У петак 3. маја 2013, Протић је предавао о Тесли на Универзитету Кембриџ, на Волфсон колеџу. Предавање на Кембриџу помогли су Милена Милицевић и Владимир Ковалиоф, из управе организације ЦУРС универзитета Кембриџ. Поред предавања о Тесли, Протић се неколико пута сусрео са Сер Пол Џаџом (оснивачем најбољег светског бизнис факултета и старешином града Лондона), као и са управником универзитета Кембриџ и са српским студентима и запосленима на том универзитету. Протић је такође присуствовао великом скупу на Тринити Колеџу, који је 2. маја окупио српске студенте и запослене на Кембриџу, као и представнике домаће и енглеске привреде. Овом скупу, који су организовали Пеxим фондација и Српско-британска привредна комора, присуствовали су државни секретар Ненад Боровчанин, као и амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Давенпорт.

При Универзитету Сорбона, Александар Протић је 2009 године основао пројекат « Пројекат Сећања на Теслу » који промовише лик и дело нашег великог научника. Од 2009 године до данас, многобројна предавања, изложбе и конфереције, су организовани у оквиру пројекта. У Француској Националној Школи физике и хемије, Тесла је захваљујући Протићу, изучаван током школске године из 3 предмета. Тако је управа школе прихватила трансдисциплинарни Тесла пројекат а и библиотека школе је купила књиге о Тесли да би студенти могли да читају тада део своје обавезне лектире. Протићевом ентузијазму, убзо су се придружили многобројни студенти из свих крајева света, који заједно говоре о Тесли и труде се да он пронађе своје место у академским и научним круговима. Одржана су предавања о Тесли студентима са преко 50 факултета из различитих земаља, али и пред значајним научницима, политичарима и другим функционерима. Почетком 2013 Протић је са студентима најбољег технолошког факултета, америчког МИТ, основао при том факултету Тесла Иницијативу, која је добила подршку високих америчких представника за науку и образовање. Тренутно се пројекат шири и на Универзитет Колумбија у Њу Јорку где се сарадник пројекта, индијац Ајинка Сате, бори да Пројекат Сећања на Теслу преслика и на њујоршкој Колумбији.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …