srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

„Теслин народ“ градио и америчко друштво

Извор: Вечерње новости

Више од годину дана „Оптимистик филм“ и Теслина научна фондација у САД, у режији Жељка Мирковића, снимају документарни филм и серијал „Теслин народ“. Нови документарац режисера из Ниша, бави се доприносом свих знаменитих Срба, српске организације и цркве у САД током последњих 200 година. Филм се снима у Филаделфији, Њујорку, Питсбургу, Кливленду, Чикагу, Лос Анђелесу, Бостону, Београду и Бањалуци.

teslin narod

Мирковић каже да је његов претходни филм „Други сусрет“ отворио пут за причу о исктакнутим људима српског порекла, који су градили америчко друштво, поносно носећи Србију у себи.

Предочава и да медијска јавност у Србији готово да уопште не познаје колико су припадници нашег народа успешни у свету и колики допринос су дали у науци, култури и другим областима широм света. Уколико и постоји нека свест о томе, како каже, целокупно знање се своди само на неколико популарних и великих имена.

Пријатељство

Део серијала „Теслин народ“ говори и о пријатељству српског и америчког народа, о историји америчко-српских односа и посебно о значају мобилизације 16.000 српских исељеника у Америку у току Првог светског рата, коју су организовали председник Вудро Вилсон и научник Михајло Пупин

– Тренутни успех наших спортиста поново буди самопоуздање и прави је тренутак да се подсети да Срби нису само успешни у спорту, већ и у другим областима – каже Жељко Мирковић. – Овај пројекат долази у правом тренутку, када можемо да пошаљемо снажну поруку о значају наших људи на глобалном нивоу.

Редитељ филма подсећа да се на Видовдан 2014. навршило два века откако се први Србин, Ђорђе Шагић, касније назван Џорџ Фишер, званично доселио у САД у Филаделфију. Шагић је био борац за независност Тексаса и Новог Мексика, директор царине, амерички судија и оснивач првих српских организација и цркава у Калифорнији.

Невидљиви“ популаран

Филм „Други сусрет“, о сусрету пилота „невидљивог“ авиона Ф-117А Дејла Зелка и команданта јединице која га је оборила 1999. године током НАТО бомбардовања Југославије Золтана Данија, био је одлично примљен у САД. Имао је кандидатуру за Оскара, освојио осам награда и био приказиван у биоскопима у Њујурку, Лос Анђелесу, УС Конгресу и Уједињеним нацијама

Након њега, у САД је пристигло милион људи који су се највише населили о области Чикага и у држави Пенсилванији. Огроман број наших људи су били успешни и заслужни грађани Америке: девет конгресмена, шест оскароваца, четири добитника Пулицерове награде и на хиљаде хероја америчке војске, бизнисмена, научника, уметника…

Изграђено је стотину храмова Српске православне цркве који су имали најважнију улогу у очувању српског етничког и верског идентитета. Пројекту „Теслин народ“ се подршком прикључио велики број институција и појединаца из Србије и САД, почев од Министарства културе, Амбасаде САД, Конгресне библиотеке у Вашингтону и Конзулата Републике Србије у Њујорку.

Подршка је дошла и од представништва РС у Вашингтону, али професора и предавача на познатим америчким универзитетима и истакнутог холивудског глумца и продуцента Дан Тане и оскаровца Питера Богдановића.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …