srlaten

Теслин рођендан

У част 157. годишњице рођења великог српског научника Николе Тесле, у Њујорку је отворена изложба „Теслин чудесни свет електрицитета“ у Холу науке. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 20. октобра.

Никола Тесла је пронашао обртно магнетно поље, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао више изума на којима се заснива савремена електротехника.

У граду Филаделфији у америчкој држави Пенсилванија, који је пре неколико година прогласио Теслин рођендан за званични градски празник, биће одржана научна конференција. Истовремено, рођендан српског генија славиће се у Филаделфији као Дан града, у Перту, Њујорку, Чикагу, Прагу, Братислави, Бразилији, Нијагари Фолс, у Лесковцу, Београду и Земуну на Гардошу и у селу Јабука код Панчева.

У Калифорнији је недавно покренут пројекат са циљем да се прикупе средства којим би се направила и поставила Теслина статута у Силиконској долини. Такође, режисер Мајкл Ентон припрема филм о Тесли под називом „Луди научник“. Ентону је, како је изјавио, изузетно стало да филм буде што веродостојнији па ће, поред тога што је за улогу Тесле у филму изабран српски глумац рођен у Немачкој, Бранко Томовић, део филма бити сниман и у Србији.

На Теслин рођендан, који се у Србији обележава као Дан науке, Музеј Николе Тесле гостоваће изложбом „Дипломе Николе Тесле“ у земунској „Миленијумској кули“ на Гардошу, биће отворен дечији научни камп Центра за промоцију науке у Виминацијуму код Костолца, а у Новом Саду дебата о новом брендирању Србије. Код манастира Шишатовац на Фрушкој гори, у току је градња копије родне куће и цркве породице највећег српског научника, етно-музеј, лабораторија и копија чувеног Теслиног торња. Теслин рођендан обележава се, 12. пут за редом и у банатском селу Јабука код Панчева, у Дому културе.

Тесла је проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, генератора и трансформатора, феномена електромагнетне резонанце. Патентирао је више изума на којима се заснива савремена електротехника.

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, тада Војна граница (Војна крајина) у склопу Аустрије, данас Хрватска. Рођен је у породици Милутина Тесле, свештеника Српске цркве (тада Карловачка митрополија). Његова мајка, Георгина, Ђука рођена је у породици проте Николе Мандића и Софије, рођене Будисављевић, такође из личке свештеничке породице.

Умро је у јеку Другог светског рата у Њујорку, 7. јануара 1943. године у хотелу у коме је живео. Урна с његовим пепелом пренета је у Београд и чува се у Музеју Николе Тесле у Београду.

Међународни аеродром у Београду носи име Никола Тесла. Његовим именом названи су Електротехнички институт у Београду који је основан 1936, средња техничка школа, библиотека Универзитета у Нишу, две термоелектране у Србији… Споменици Тесли су постављени испред зграде техничких факултета и на аеродрому у Београду.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …