srlaten

Теслина биста од јануара у хотелу „Њујоркер“ на Менхетну

Извор: Танјуг

Биста Николе Тесле, коју је израдио академски вајар Бојан Микулић, уручена је хотелу „Њујоркер“ на Менхетну, где ће бити свечано откривена 10. јануара, саопштила је данас Теслина научна фондација.

TeslaТеслина биста стајаће у централном лобију хотела, а истог дана биће одржана и Тесла Конференција са циљем да велики научник уђе у школски програм САД, наведено је у саопштењу.

Тесла је живео у хотелу „Њујоркер“ од 1933. године до смрти, на Божић 7. јануара 1943. године.

Откривање бисте, Конференцију и гала вечеру у јануару организују председник Теслине научне фондације Никола Лончар, генерални конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић са сарадницима, отац Ђјокан Мајсторовић из Цркве светог Саве у Њујорку и други поштоваоци дела великог научника.

– У програму ће учествовати око 30 експерата из ове области и овај програм сматрамо најважнијим што дијаспора може и треба да уради за Теслу. Без Тесле у школама широм Америке, свет никада неће сазнати праву истину – шта је Тесла урадио за човечанство – рекао је Лончар.

Он је додао да је Фондација досад поклонила Теслине бисте амбасади САД у Београду, градовима Лесковцу и Бањалуци, Френклин Институту у Филаделфији и граду Рахвеј у држави Њу Џерси.

Према Лончаревим речима, у току је и израда Теслиних рељефа од бронзе, који ће бити поклон за првих 100 школа у САД које уврсте Теслу у школски програм, док ће свакој школи под именом „Никола Тесла“ бити поклоњена биста.

Лончар је упутио позив свим заинтересованим за конференцију да припреме радове на тему „Тесла у школском програму Америке“ и да их пошаљу најкасније до 20. октобра 2014. године.

Изабрани радови биће објављени у публикацији која се припрема за јануарску конференцију, а аутори ће имати прилику да одрже предавање на скупу и биће им додељена награда и признање, пише у саопштењу.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …