srlaten

Трационални Светосавски бал у Бечу

Када је давне 1846. кнез Милош Обреновић године иницирао одржавање првог Светосавског бала у Бечу, намера му је била да окупи знамените Србе и европске дипломате и промовише Србију и њену културу у ширим европским оквирима. Традиција балова обновљена је 1996. године, а ове године је одржан двадесети Светосавски бал у Бечу.

svetosavski1

извор: svetosavskibal.wien

Церемонију отварања најавили су  водитељи бала, глумица Ана Добра и глумац Иван Босиљчић. Међу готима су били: Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Аустрији, владика Андреј, епископ аустријско-швајцарски, Курт Штирценбехер, изасланик бечког градоначелника Михаела Хојпла, Педро Моитинхо де Алмеида, амбасадор Португалије у Аустрији, Мариос Иеронyмидес, амбасадор Кипра у Аустрији, пуковник Ернст Бахер, шеф протокола аустријске војске, пуковници Слободан Лазић и Слободан Танасковић, војни аташеи Србије и Босне и Херцеговине у Аустрији, Немања Дамњановић и Карл Барон, одборници у скупштини града Беча, Младен Филиповић, шеф привредног представништва Републике Српске у Аустрији, Миленко Цвијановић, генерални директор фирме МТЕЛ Аустрија, Франз Маркус, потпредседник бечке општине Фаворитен, редитељ и глумац Драган Бјелогрлић, Владимир Живковић, директор Туристичке организације Златибора, Дарко Јуришић, председник Савеза Срба у Аустрији, Ненад Новаковић, директор Народног позоришта Републике Српске,  Весна Југовић де Винча, председница организације „Мисс Србије и Црне Горе“ са актуелним мисицама Анђелијом Рогић и Теом Бабић.

svetosavski2

Након што су поздрављени почасни гости уследио је, уз звуке мелодије „Ој Србијо, мила мати“ улазак церемонијалне поворке са домаћином бала, члановима организационог комитета, члановима културно-уметничког друштва „Бранко Радичевић“ из Беча, девојкама које су носиле моделе колекције “Виле, царице и краљице”, нашим истакнутим уметницима и вокалним солистима који су увеличали овај бал. Публици су се поклонили  и чланови  плесне школе „Имервол“ из Беча. Свечану поворку је предводио Организациони одбор у саставу: Милорад Матеовић, председник Српског центра и покретач „нове ере српских балова“ у Бечу, Борислав Капетановић, председник Заједнице српских клубова у Бечу, Весна и Љубиша Димитријевић, председница и потпредседник удружења „Дијаспора Медиа“ и Велимир Аговски, уметнички директор, који је осмислио програм и овог 20. бала.

Водитељи програма  су затим позвали све присутне да заједнички са оперским певачем, Ранком Јовићем, из Београда, отпевају химну Светом Сави, што су посетиоци бала прихватили тако да се простором хотела орила песма у част српског светитеља.

Присутнима су се обратили његово преосвештенство, владика аустријско-швајцарски Андреј и доктор Курт Штирценбехер у име Михаела Хојпла, градоначелника Беча, као и Милорад Матеовић који је 1996. године  са Српским центром покренуо иницијативу да се после више од једног века настави у Бечу традиција српских балова.

svesavskibalbec

Матеовић се захвалио присутнима на двадесет година подшке са жељом да бал траје још много година. Посебну захвалност је одао Амбасади Републике Србије у Аустрији, која је била један од иницијатора да се оживи традиција , и Њ.Е. Пери Јанковићу уручио поклон у знак захвалности. Владика Андреј је од организатора добио изузетан поклон из колекције “Народно благо” креаторке Браниславе Леђенац,  ручно хеклани крст украшен полудрагим камењем и кристалима. За медијску подршку дугу двадесет година Матеовић се захвалио власнику франкфуртских “Вести” Душану Видаковићу, а брачном пару Јежевић за присуство, с обзиром на то да су били присутни на сваком балу. Њима су такође уручени пригодни поклони. Чланови Српског центра и Организационог одбора бала, као изненађење, уручили су господину Матеовићу златну плакету за труд и несебично залагање и постигнуте резултате, да се Светосавски бал одржи пуних двадесет година и постане тако једна врхунска манифестација, као што је данас.

Част да свечано отвори 20. јубиларни Светосавски бал у Бечу је добио српски прослављени глумац и режисер Драган Бјелогрлић. Тренутак када су Аница Добра и Драган Бјелогрлић заплесали и тако отворили бал, одушевио је све присутне. У културно-уметничком делу програма госте су забављали наши врхунски уметници и пријатељи из матице: оперска певачица Јадранка Јовановић, као и Јелена Томашевић, Снежана Савић, Биљана Пековић, Ранко Јовић и Душан Свилар. На овогодишњем Војкан Борисављевић са гудачким оркестром „Београдских солиста“  је пратио и певаче солисте током балске вечери и ноћи и допринео да овај догађај буде на заиста високом уметничком нивоу.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …