srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Трагичан положај Срба у БиХ

На посебној седници Одбора за дијаспору и Србе у региону разматран је положај Срба у Федерацији БиХ. Скупу су присуствовали српски представници у институцијама Босне и Херцеговине и Федерације БиХ, начелници општина Дрвар, Гламоч, Грахово, председници скупштина општина Босански Петровац и Сански Мост, потпредседник Скупштине општине Равно и директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић. 

[blockquote_right] Закључци Одбора за дијаспору и Србе у региону:

– Број Срба који живе на територији БиХ, према свим расположивим подацима, неколико пута је мањи од броја који је утврђен пописом становништва 1991. године;

– Србе се уопште не враћају, или у веома малом броју враћају на великом делу територије БиХ, посебно у велике градове, јер им није омогућен одржив повратак, суочавају се с дискриминацијом и угрожавањем безбедности;

– Власти БиХ издвају недовољна средства за обнову у рату уништених кућа и станова српског становништва, чиме се онемогућава њихов повратак у своје домове;

– Изражена је институционална дискриминација Срба приликом запошљавања, како у органима државне управе и локалне самоуправе, тако и у јавним и приватним предузећима; [/blockquote_right]

Пре избијања сукоба, на подручју БиХ живело је 600 хиљада Срба, а данас тек 60 хиљада. Срби чине свега 2,3 одсто становништва Федерације.

Владика зворничко -тузлански Хризостом упозорио је да је на делу систематско уништавање и кршење права српског народау БиХ.

„Нама је одузето право да постојимо. Република Српска је милионе марака издвојила за обнављање верских објеката муслиманске и католичке заједнице. За више од 130 наших цркава ништа није издвојено у БиХ. Оно што је запрепашћујуће, ми се у Сарајеву за то немамо ни коме да обратимо. Ако би могао да се успостави паритет, РС је дала оргомна средстава за повратак муслимана и Хрвата у РС, док Федерација није уложила ништа за повратак Срба“, рекао је владика Хризостом.

Драгомир Ковач, секретар Министарства за људска права и избеглице БиХ, нагласио је да је немогуће обезбедити повратак иједног Србина коме је кућа уништена јер је за обнову једног објекта потребно четири године због административних компликација.

Др Славка Драшковић истакла је да се у Канцеларији ради на формирању специјалног тела које ће се на дневној бази бавити проблемима и нерешеним питањима Срба у региону.

„Саставили смо приоритетна питања и решења за Србе у Федерацији. Надам се да ће ова дискусија допринети да се укључе евентуално нека нова питања и мере које треба предузети“, изјавила је др Драшковић и додала да се Канцеларија активно укључила у обавештавање Срба у дијаспори о предстојећем попису у Босни.

Она је напоменула да Канцеларија добро сарађује са представницима Републике Српске и да је потписан меморандум о сарадњи и заједничком  наступању према дијаспори.

Председник Одбора за дијаспору Александар Чотрић истакао је да тежак положај српског народа у Федерацији осликава недостатак симбола федерације који не садрже ниједан елемент српског народа, али и јако тежак економски положај.

Миодраг Линта, народни посланик, рекао је да је положај Срба у Федерацији изузетно лош, да су они грађани другог реда, а да су посебно дискриминисани при запошљавању.

„Помоћ је посебно потребна Србима у Гламочу, Дрвару, Грахову и Босанском Петровцу. Имамо питања изградње регионалног пута Дрвар Гламоч, отварање малих погона у овим општинама, повећање заступљености срба у институцијама БиХ, електрификација села, обнове порушених кућа, накнаде штете за девастирану имовину…“, истакао је Линта.

Миљан Премовић из НВО Напредни клуб рекао је да за Србе у Федерацији  треба тражити иста права која Бошњаци и муслимани имају у Србији.

„Држава Србија треба да погледа какав однос имају Словенија, Хрватска, Бугарска према свом народу у региону, а нарочито њихова улагања у том смеру, јер је ово и економско а не само национално и политичко питање. Србија има суфицит у спољнотрговинском промету с државама у којима су Срби национална мањина или конститутивни народ“, рекао је Премовић.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Након састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима Републике Српске, председник Р.Србије …